Vargpar kan vara på väg att göra trakterna kring Flen till sitt nya revir

Vargarna i Sörmland och inte minst i Flensområdet ser ut att bli en allt vanligare syn. ‒Närvaron av varg är mycket mer frekvent nu än tidigare, säger vilthandläggaren Johan Varenius.

Vargarna på bilden är inte de som nämns i artikeln.

Vargarna på bilden är inte de som nämns i artikeln.

Foto:

Övrigt2018-01-04 06:57

Under natten till onsdagen rapporterade en privatperson en vargobservation från Mellösa och senast på nyårsdagen sågs en varg i trakterna kring Sotsjön vid Dunker.

‒Vi vet att det rör sig två individer mellan Eskilstuna och Flen. Och väster om det är det förmodligen någon hybrid eller två kvar och det kan även finnas andra individer, säger Johan Varenius, vilthandläggare på länsstyrelsen Sörmland.

Länsstyrelsen har inte varit på plats i Mellösa för att kvalitetssäkra spår eller samla spillning, men oavsett om länsstyrelsens personal åker ut eller inte är alla observationer guld värda för handläggarna.

‒Utvecklingen med varg i länet det sista året är att vi vet att det finns vargar som rör sig och det är troligt med observationer. Om vi får in till exempel 20 observationer men bara åker ut och kvalitetssäkrar fem av dem bildar det ändå ett kluster av observationer och ett mönster som hjälper oss i inventeringsarbetet, säger Varenius och slår ett slag för Skandobs, det skandinaviska rapporteringssystemet för björn, järv, lodjur och varg.

‒Det är jätteviktigt att få in observationer, de är avgörande för var vi kan lägga inventeringsinsatser.

Länsstyrelsen har konstaterat att två vargar rört sig i området mellan Eskilstuna, Flen, Strängnäs och Gnesta efter en spillningsinventering som pågått under hösten. Inventeringen, som kommer fortsätta fram till mars i år, visade att paret är en hona från Sjundareviret i Stockholms län och en hane från ett revir på gränsen mellan Örebro och Värmlands län.

‒Närvaron av varg är mycket mer frekvent nu, för tio år sedan var det betydligt ovanligare och en sensation med en vargobservation. Speciellt det sista året har det ökat markant, dels hybriderna och det här mellan Eskilstuna och Flen som vi kan ana är ett par som kan bilda ett hemområde eller revir, säger Varenius.

Rapportera om du ser rovdjur

Länsstyrelsen har uppgiften att varje år kartlägga var i länet de stora rovdjuren finns.

Allmänheten utgör ett viktigt redskap i kartläggningen av rovdjursstammarna.

Ser du ett rovdjur kan du kontakta länsstyrelsen eller själv rapportera observationen på www.skandobs.se.

Källa: Länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!