Det är som med kläderna. Så fort vårsolen visar sig vill man slita av sig sina gamla jeans, dra på en kjol och lufta sina bara gamla ben. Jag gör nu officiellt slut med vinterns stinna potatismos och mörka grytor.
Nu vill jag frossa i primörer och laga lätt och grön mat med friska smaker. Det ska vara lekfullt och glatt, som att hoppa hage och spela kula på skolgården. Det kan få ta sin lilla tid, för nu känns det äntligen roligt att stå i köket igen.
Jag föreslår att du bjuder över några goda vänner, nära och kära, och lagar en riktigt god middag som en hyllning till våren. Jag har satt ihop en meny som kan inspirera eller följas till punkt och pricka.
Till förrätt bjuder vi på en härligt citronpigg sparrissoppa, en variant på en klassisk grekisk soppa som känns så mycket vår som en maträtt kan bli.
Lammfilé är kanon att bjuda på, eftersom det är lite lyxigt utan att vara det minsta besvärligt att laga. Och morotssalladen som serveras till är något av det bästa jag vet. Så mycket smak att man bara baxnar.
Det kan tyckas vara många ingredienser och knepiga moment, men det är egentligen inga konstigheter. Det gäller bara att handla hem råvarorna och följa instruktionerna. Hittar du inte allt eller vill ta någon genväg här, så håller menyn för det.
Efter att ha ansträngt dig för att få till en läcker vårmeny förtjänar du en lättlagad dessert som dessutom går att förberedas, då kommer vårens första rabarber som en räddande ängel.
Sparka av dig skorna och sätt igång. Våren är till för att firas!
Mia Gahne/TT