Tillvägagångssättet följer alltid samma mönster. Ett företag som utger sig för att utföra sotningstjänster eller liknande ringer och uppger att det enligt lag är dags för den uppringda personen att sota. I vissa fall påstår uppringaren att det redan finns en bokad tid, i andra fall trycker de på att det är fritt att välja sotare och att det är av största vikt att arbetet utförs omgående.
Problemet med telefonsamtal från falska sotare dyker då och då upp på olika håll i landet. Nu tycks Sörmland vara på bedragarnas radar. De senaste veckorna har Johan Welander, som är skorstensfejarmästare för Eskilstuna 2:a sotningsdistrikt som är anlitade av Eskilstuna kommun, blivit nedringd av oroliga kunder.
‒Det är hysteriskt många oroliga kunder som har ringt oss och varit förtvivlade, det är flest äldre som drabbas. Vi har haft lite av det här tidigare, med aldrig lika mycket som nu, säger Johan Welander.
De som ringer har i många fall felaktigt påpekat att det är lag på att sota köksfläkten, som traditionellt kallas imkanalen. Sedan lagändringen 2004 omfattas nämligen inte imkanalen av kravet på sotning. Johan Welander har själv, som privatperson, blivit uppringd av en falsk sotare.
‒Han hade garanterat inte kunskapen. De gör inte vad de utger sig för att göra. De spelar på lagbundna bitar och försöker lura folk. Många är vakna och förstår att det är något lurt, men vissa äldre kan ju tro att det funkar så, säger Johan Welander.
Problemet är högst aktuellt även på andra håll i Sörmland. I Strängnäs kommun har flera boende, i bland annat Länna och Mariefred, under veckan fått samtal från företag som erbjuder sotartjänster. Enligt Sanna Granbeck på Strängnäspolisen har det ringts och erbjudits "koll" på ventilationen från ett 08-nummer utan abonnemang. Sanna Granbeck uppmanar folk att vara försiktiga och uppmärksamma.
Liknande uppmaningar kommer från Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund.
‒Våra medlemmar ringer inte, de upphandlar med kommunen och skickar ut aviseringar via post ett par veckor innan det ska sotas. Så om någon ringer är det en varningsklocka och man ska avfärda det redan där, säger Mattias Löfroth, kommunikationsansvarig på SRR dit 99 procent av Sveriges sotare är anslutna.
Sotningen är reglerad i lagen om skydd mot olyckor (LSO), och består av sotning och brandskyddskontroll. Kommunen är ansvarig för sotningsverksamheten och i de flesta kommuner upphandlas en eller flera företag för att utföra uppdragen. En fastighetsägare kan anlita en annan sotare än de som jobbar i kommunens regi, men då måste en ansökan göras till kommunens räddningstjänst eller räddningstjänstförbund. Först när en prövning är gjord och ett formellt beslut har fattats om att sotaren är kvalificerad kan denne anlitas av fastighetsägaren.
Anlitar du en sotare, eller ett företag som utger sig för att utför sotningstjänster, utan att först ansöka hos kommunen kommer fortfarande kommunen utföra sotningsarbete hos dig. Det blir därmed dubbelt jobb och dubbel betalning.
Systemet kan verka invecklat och det är just det som de oseriösa aktörerna försöker utnyttja.
‒Det finns en otydlighet i lagen och ett kryphål och det var nog inte tanken att det skulle bli så här. Falska sotare kan utnyttja detta, säger Mattias Löfroth som anser att företagen som ringer folk och erbjuder sotningstjänster gör sig skyldiga till falsk marknadsföring.
SSR:s rekommendation är att aldrig anlita någon sotare än den som tecknat avtal med kommunen eller som av kommunen godkänts som ”annan” sotare.