Tolv plusgrader och solsken märks direkt på affärerna hos Trädgårn i Flen. För den åretruntöppna handelsträdgården, som erbjuder trädbeskärningstjänster, frön och redskap och som har flera egna växthus innebär vårvärmen ett rejält uppsving.
– Så fort solen kommer fram vaknar kunderna till liv. De blir lite som kalvar på grönbete och det är kul. Många vill sätta i gång med att gödsla eller kalka sina gräsmattor och jordförbättra sina rabatter, säger Fredrik Amrén som driver Trädgårn i Flen tillsammans med sin hustru Fia Amrén.
De berättar att kunderna vill komma i gång med sina odlingar och så här års är det blommor med starka färger i trädgårdarna som efterfrågas.
– Julen är röd och påsken går i gult. Våren är en pallet med kontrastrika färger. Folk vill ha något som sticker ut innan det börjar grönska i trädgårdarna på egen hand, säger Fia Amrén.
Vad vill kunderna veta så här års?
– De vill veta vad de kan så och när det är dags. Gurka och bönor är fortfarande för tidigt, medan andra saker är för sent. Chili, som har blivit poppis att odla på senare år, måste sättas nu annars hinner den inte bli klar till sommaren. Många privatpersoner har inte tillgång till ett eget växthus och då vill de ha tips om hur de ska gå till väga för att lyckas ändå, säger Fredrik Amrén.
Han berättar att många undrar vad de ska våga sätta ut när det fortfarande är stor risk för att kylan ska slå till.
– Penséer och lökväxter, som krokus och påskliljor, går utmärkt att plantera och de tål frostnätter.
Vad ska man så nu om man vill skörda till midsommar?
– Blommor, som tagetes och petunior, ska sås nu. Det är två basblommor som alla känner till. Grönsaker, som gurka och tomater, kan man vänta med några veckor till om de ska sås på friland. Har man växthus så är det bara att köra.
Går det trender i odling?
– Det är just att man gärna vill odla själv. På senare år har vi märkt av en föryngring av kunderna. Intresset för att odla har överlag ökat och det märks att förnybart och ekologiskt står högt på agendan hos många. Den största skillnaden mot tidigare är att allt fler odlar i miljösynpunkt och inte för att det ska bli billigare, säger Fredrik Amrén.
Så sent som i torsdags presenterades årets pelargon på Nordiska mässan. Det är Blomsterfrämjandet som varje år plockar fram en variant som de vill lyfta fram lite extra. På ett stort bord i ett av växthusen står flera vinnarexemplar i prydliga reder.
– Den blir trots den högre prislappen alltid snabbt väldigt efterfrågad, berättar Fredrik Amrén.
Vad ska man tänka på som nybörjare i trädgården?
– Ta inte vatten över huvudet. Börja i mindre skala och så i omgångar. Vi har entusiastiska kunder som kommer in och köper halva frösortimentet. Det är så klart kul, men det kanske inte blir helt lyckat när allt ska i jorden på en och samma gång. Testa dig fram och tillåt dig att misslyckas, det är så man lär sig.