Vattentornet på Djurgården i Eskilstuna renoveras för miljoner – och blir skyddsobjekt

Nu renoveras Vattentornet på Djurgården i Eskilstuna.Arbetet ska vara klart i april, beräknas kosta nästan 25 miljoner och byggnaden förvandlas i samma stund det är klart till ett skyddsobjekt.

Från talet av vattentornet är utsikten nästan alla dagar magnifik. Man ser delar av Västerås härifrån. Om det inte är disigt eller dimmigt.

Från talet av vattentornet är utsikten nästan alla dagar magnifik. Man ser delar av Västerås härifrån. Om det inte är disigt eller dimmigt.

Foto:

Övrigt2018-11-08 20:21

Landmärket som ritades av arkitekten Sune Lindström och togs i bruk i oktober 1949 år sedan har renoverats tidigare, men de gångerna har man inte genomfört ett såpass genomgripande arbete som nu.

2005 sprang tornet läck och sju år senare tömdes det slutgiltigt i väntan på den stora renoveringen som nu genomförs.

Nu har man precis avslutat målningen utvändigt och nu sker det invändiga arbetet, som beräknas vara klart till april nästa år. Vattentankarna som rymmer cirka 4 500 kubikmeter vatten ska repareras och förses med nya ledningar.

– Vi byter ut alla ledningar i gjutjärn mot ledningar i rostfritt stål, säger Jonas Lindberg, arbetsledare på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö (ESEM).

När tankar och rör är på plats återstår sedan att lägga ett nytt tak. Ett tak som ska anpassas och leda undan regnvatten, och ett tak som redan nu fått ett reducerat antal master.

Det är bara ledningsrätten för Telenors och Hi3G Access AB:s gemensamt ägda 3 GIS som är kvar.

– Men får vi i genom ansökan om att bli ett skyddsobjekt så äger det företaget ingen rätt att ensamma gå upp på taket på tornet, säger Jonas Lindberg.

Fler detaljer som man förväntar sig förändras är att hela tornet kommer att omgärdas av dubbla staket.

– Det yttre staketet är ett vanligt staket och det inre är ett med elektricitet i, säger David Axberg, projektledare på PQ Projektledning.

Ungefär samtidigt startar planeringen för nästa stora renoveringsobjekt som blir vattentornen i Vilsta.

– De båda vattentornen byggdes på 60-talet och behöver ses över. Det är väl ungefär allt jag kan säga just nu.

Vattentornen är självklart inte enbart minnesmärken över en svunnen tid utan spelar en viktig roll även i dagens vattenförsörjning:

– Dels fungerar de som reservvolym för hela stadens dricksvatten, dels fungerar de som utjämningsmagasin, säger Peter Andersson, som är produktionschef på Eskilstuna energi och miljö.

Hur framtiden ser ut för vattentornen är lite osäkert.

Ett vet man bestämt; Eskilstuna har gott om torn och det är inte helt säkert att alla blir kvar.

– En strategisk analys får ge svaret på om vattentornen i Hällberga och Hällby blir kvar, slutar Jonas Lindberg.

Vattentornens uppgift

Vattentornet på Djurgården i Eskilstuna är inte störst men äldst. De övriga tornen finns i Roxnäs i Torshälla, Kjula, Vilsta, Hällby och Hällberga. Uppgiften är dels att fungera som en reservvolym till dricksvattennätet, dels som ett utjämningsmagasin för att hålla trycket i vattenledningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!