På somliga större kommunala institutioner, till exempel förskolor och äldreboenden, finns dricksvattentankar utställda. Flera andra stora arbetsplatser och företag, till exempel Volvo i Folkesta, har också hamnat i kokningsrekommendations-zonen vilket gör att anställda inte längre kan dricka vattnet direkt ur kranen.
Enligt Robert Fredriksson, ordförande för IF Metall Volvo verkstadsklubb i Eskilstuna, har de olika verksamheterna ute vid Volvo valt olika lösningar för att runda bakterielarmet.
‒På Distribution Center har arbetsgivaren köpt in vatten till de anställda medan Volvo CE uppmanar anställda att koka vatten hemma och ta med sig, säger Robert Fredriksson.
Facket tycker emellertid inte att anställda ska behöva koka vatten hemma med hänvisning till arbetsmiljölagen. Där framgår det att "Dricksvatten ska tillhandahållas på ett hygieniskt sätt och inom ett avstånd som är rimligt med hänsyn till verksamhetens art".
‒Vi rekommenderar därför att anställda ska koka vattnet på arbetsplatsen, säger Robert Fredriksson.
Framför allt är det på fabriken på Volvo CE facket tycker det blir ett problem att det inte finns tillgång på dricksvatten. På fabriken arbetar omkring 600 personer.
‒Det finns mikrovågsugnar att koka vatten i och det tar ju ett bra tag. Det är ju rätt många som ska koka och då måste man räkna på visst produktionsbortfall, säger Robert Fredriksson.
Magnus Holm, fabrikschef vid Volvo CE i Eskilstuna, har dock inte upplevt att vattenfrågan varit något bekymmer för de anställda.
‒Vi följer Eskilstuna energi och miljös rekommendationer att koka vattnet. Sedan är det upp till var och en att lösa det. Vissa väljer att ta med vatten hemifrån, andra att koka det här. En del dricker vattnet som det är, man får göra sin egen bedömning efter eget huvud, säger han.
De första dagarna efter bakterielarmet köpte även Volvo CE in vatten till anställda. När kokningsrekommendationerna visade sig bli långvariga ansågs det inte vara hållbart.
‒Det finns faciliteter att koka vattnet här. Det som har uppstått är en ganska prekär situation som folk har förståelse för och alla försöker hantera den efter bästa förmåga. Problemen med vattnet är ju utom vår kontroll, säger Magnus Holm.
Enligt Metalls Robert Fredriksson pågår diskussioner med företaget om vattendebaclet.
‒Vi fortsätter dialogen eftersom medlemmarna tycker att detta är ett problem. Vi vet att det är svårt att få hit en kommunal vattentank eftersom kommunen måste säkerställa att skolor, äldre och så vidare får tillgång till dricksvatten först, säger Robert Fredriksson.
På Assa på Kungsgatan i Eskilstuna finns en restaurang där anställda har tillgång till kokat vatten.
‒Vi har inte tagit hem speciellt dricksvatten utan det finns i restaurangen. Dessutom finns det mikrovågsugnar i alla pausrum som kan användas till kokning och en del har tagit med sig vattenkokare eller eget vatten till arbetet, säger Anne-Christine Lund, HR-specialist vid Assa AB i Eskilstuna.
På Outokumpu Nyby bruk i Torshälla är bakterier i kranvattnet inget större dilemma eftersom det alltid finns tillgång till annat vatten i inköpta dricksvattenbehållare.
‒Företaget köper in dricksvatten, säger Per-Åke Frid, ordförande för IF Metall på Outokumpu Nyby.