Nyligen gick hon och kollegerna ut med en information på mottagningens Facebook-sida.
– Vi har haft ett par fall hos oss, och flera som ringt hit, säger Frida Rangbäck när tidningen får en pratstund med henne i lokalerna i Gula industrihuset dit det kommer kunder från bland annat Strängnäs, Mariefred, Eskilstuna och Södertälje.
Vad är egentligen kennelhosta?
– Ett samlingsnamn för ett gäng olika sjukdomar. Vi pratar om ett smittsamt virus, och virus kan inte botas med antibiotika. Däremot kan ju virusinfektioner övergå i bakteriella sekundärinfektioner, exempelvis lunginflammation, som kan behöva antibiotikabehandling.
Hur sprids smittan?
– Ofta på ställen där det samlas många hundar, som utställningar och rastgårdar.
Kennelhosta florerar mer eller mindre året runt men liksom den influensa som drabbar oss människor kommer hostan ofta under höst och vinter.
– Så här på senhösten kan man se en topp, säger Frida Rangbäck.
Kennelhosta kännetecknas av en skrällande hosta – "låter som att någonting sitter fast" – och det som sedan kommer upp är ett vitt skum vilket kan liknas vid en vispad äggvita.
– Hundar som är vaccinerade hostar inte lika mycket eller lika länge, säger Frida Rangbäck.
Så länge det bara handlar om hosta finns ingenting som veterinärer kan göra. Om man har en hund som hostar bör man hålla sig ifrån platser där andra hundar vistas.
Men om det kommer gulgrönt snor ur nosen så kan lunginflammation befaras.
I det skedet kan klinikpersonal titta djuren i halsen.
– Vi tar in dem bakvägen i våra lokaler om vi misstänker lunginflammation, kennelhosta eller andra potentiellt smittsamma sjukdomar, så medan ägaren anmäler sig i receptionen får hunden sitta kvar i bilen, säger veterinären Elin Lindell.
Hundarna som dragit på sig en lunginflammation riskerar att hamna på djursjukhus, där de behandlas med antibiotika, syretillförsel och ånga som andas in med hjälp av nebulisator.
Valpar, äldre hundar, och hundar med nedsatt immunförsvar är de som löper störst risk att bli riktigt sjuka av kennelhosta, men alla kan smittas.
– Man bör se över sin hunds vaccinationsstatus, hälsar Frida Rangbäck.
[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGdmV0aXN0YWxsaXMlMkZwb3N0cyUyRjI0NDg3NzExMjE4MDQ2Mzkmd2lkdGg9MTAwJSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iNzQ2IiBzdHlsZT0iYm9yZGVyOm5vbmU7b3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiIGFsbG93PSJlbmNyeXB0ZWQtbWVkaWEiPjwvaWZyYW1lPg=="]