Den allra säkraste lösningen för just hundar är att de får vistas på en plats dit inga kanonader från smällare eller nyårsraketer når fram.
Gärna ett hundpensionat långt ute på landet.
Veterinären Annika Henschen på Evidensia Eskilstuna djurklinik understryker att det här med nyår och smällare är en plåga inte bara för många hundar utan även för katter och egentligen för alla med extremt bra hörsel.
– Vi hjälper många med lugnande medel, som är milt rogivande och inte kräver recept så här dags på året.
Det finns starkare preparat också, men de kräver i regel recept och för att få tag på det krävs att man är ute i relativt god tid.
– Vad man kan göra i övrigt är förstås att inte lämna djuren åt sitt öde, finns kvar hos dem men utan att förstärka det som känns hotfullt och skrämmande.
– Var hellre lite hurtig och tala om för djuret att det här kommer att gå bra.
Mörklägg gärna hemmet och om hunden tillåter det så stoppa lite fetvadd i öronen.
Att skapa andra ljud i hemmet som kanske delvis kan skugga ut oljuden som uppstår utifrån kan också vara värt att tänka på. Men då gäller det att spela rofylld musik som helst inte innehåller några sekvenser av utryckningsfordon med sirener på högsta volym. Katter vet man av hävd brukar uppskatta stråkmusik.
För att lugna en orolig katt kan man numera också pröva en sorts doftferomoner som genereras genom att man trycker in en utsöndrare av feromonerna i en väggkontakt.
För Yvonne Larsson och hennes engelska cockerspaniel Dobby - känd från Instagram - är det här med nyårsfirande helt oprövat:
– Han är bara elva månader gammal och har bara hunnit reagera lite på en eller annan smällare, säger Yvonne, vars förra hund, Higgins, prövades desto mer:
– Han vägrade att gå ut.