Under årets första månader minskade svenskarnas konsumtion av nötkött, visar statistik från LRF. Det är ingen stor minskning, men ändå en stor skillnad då köttkonsumtionen i Sverige ökat tidigare.
Samtidigt som vi äter mindre kött väljer alltfler kött som är producerat i Sverige. Under årets första kvartal ökade andelen svenskt kött från 50 procent till 54 procent.
– Det är ett positivt tecken att svenska konsumenter väljer säkra och miljösmarta livsmedel, säger Margareta Malmquist i ett pressmeddelande från LRF.
Hon påpekar att det gynnar den biologiska mångfalden och bidrar till ett trevligt semesterlandskap.
– Det visar att de svenska konsumenterna har förstått värdet av naturvårdande och hormon- och antibiotikafritt kött, säger hon.
Dessutom är det bra för svenska arbetstillfällen, säger Margareta Malmquist som även tar upp beredskapsaspekten.
– Skulle landet av någon anledning hamna i kris där import försvåras är det otroligt viktigt att vi kan producera vår egen mat.
För att kött ska räknas som svenskproducerat krävs att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Även förädling och packning ska ha gjorts i Sverige. I sammansatta produkter som exempelvis leverpastej krävs att minst 75 procent är svenskt.