En mardröm från början till slut. Så beskriver Viktor Frisk sin skoltid i Eskilstuna.
‒Jag passade inte in någonstans och när jag sedan började blogga blev jag väldigt hackad på. Jag minns Stålforsskolans fyra våningar, en för handbollseleverna, en för de som pluggade teknik, en för fotbollsspelarna och en för de som höll på med musik. Framförallt minns jag skolans trappor. Jag hade alltid ångest när jag gick in genom dörren och uppför de där trapporna. Det var glåpord och knuffar för att jag var som jag var. Ingen cooling, bara annorlunda, en som inte passade in någonstans.
Viktor berättar att hans föräldrar ofta stod handfallna inför hans intensitet.
‒Jag var inte särskilt gammal när jag fick för mig att vi skulle bygga en riktig drömpool hemma. Jag skickade efter massor av poolbroschyrer och det var snudd på att jag bokade upp en grävmaskin också innan mamma och pappa fick klart för sig vad jag höll på med.
Det dröjde 17 år innan bitarna föll på plats. Det fanns en förklaring till hans rastlöshet, hans hyperaktiva framfart, hans svårigheter med att sitta stilla och hans ostyriga uppförande. ADHD-diagnosen fick honom att inse att han besatt en inre motor av turbotyp som ibland fick honom att fara iväg åt vilket håll som helst utan att han själv varken ville eller förstod vad han höll på med.
Sedan dess har han blivit schlagerstjärna, deltagit i Melodifestivalen två gånger, rekryterats till PR-byrån Mindmakers, men framförallt jobbat stenhårt på att tämja sin inneboende kraft och göra något bra av den.
Nu delar han med sig av sina erfarenheter i boken "Min superkraft" som hanskrivit tillsammans med journalisten Mia Gahne.
‒50 procent har jag skrivit själv, andra delar har kommit till genom att Mia intervjuat mig.
I dagarna är han upptagen med att läsa in "Min superkraft" som ljudbok.
‒Det är att gå tillbaka i arkivet. Känslorna väcks upp igen och jag tänker: Var det verkligen så här illa? Ja, det var det faktiskt.
De senaste åren har Viktor Frisk arbetat på att bli mer strukturerad och förändra sitt sätt att tänka. Varje morgon mediterar han i tio minuter och skriver ned tio saker han är tacksam över.
‒Att tala om tankens kraft kanske låter klyschigt, men för mig fungerar det. Jag jobbar på att ha en positiv attityd och att inte dras ned av till exempel negativa människor.
Framöver väntar en föreläsningsserie med boken som utgångspunkt.
‒Jag testade att prata med barn om boken i veckan. Responsen var över förväntan. Via sociala media fick jag hälsningar från föräldrar att deras barn kom hem och ville diskutera hur vi bemöter varandra.
Till hösten planerar han föreläsningar tillsammans med Charlie Eriksson som driver informationsprojektet Aldrig ensam - om psykisk ohälsa bland unga.
Men innan dess väntar en sommarturné tillsammans med Samir Badran.
‒Samir och jag har stora planer på gång för 2018.