Inför det här läsåret tog 14-årige Ville klivet från grundskolan i Torshälla till högstadiet på Skiftingehus. Ett kliv som fick honom att på allvar få upp ögonen för problemen med ungdomsgäng i Eskilstuna.
– Det är fler än jag som märker det, man märker det hela tiden där det är mycket folk i rörelse. Jag har fått kommentarer som gjort mig nojig och man ser saker hela tiden där tobak och alkohol är inblandat. Det är folk som håller på med saker de inte borde hålla på med, det känns inte så bra.
– Det är skillnad mellan att bara umgås med sina kompisar i större gäng och att hålla på med tobak och alkohol som minderårig och störa den allmänna ordningen.
Ville känner ingen oro själv när han rör sig i Eskilstuna, men han vet andra som gör det. Däremot väljer han och hans vänner aktivt bort vissa vägar och vissa områden i centrala Eskilstuna för att undvika problem.
– Jag funderar ju en del när jag är ute själv, man vet ju om var man inte bör vara vid vissa tidpunkter. Det är tragiskt att behöva undvika platser på grund av att det pågår kriminell verksamhet där.
Ville har själv märkt av kompisar som varit på väg eller helt hamnat snett. Han tycker att det märks tydligt på vännernas personlighet och han tror att det bottnar i osäkerhet och en vilja att passa in. Tankarna kring kriminaliteten bland unga i Eskilstuna och oron som det för med sig har blivit allt fler hos Ville, det fick honom att kontakta Eskilstuna-Kuriren.
– Jag vill inte straffa någon, jag vill få upp ögonen på folk och visa vad som sker så att de som behöver får hjälp.
Skolan, och eleverna själva, bär ett stort ansvar tycker Ville som efterlyser mer förbyggande verksamhet så som föreläsningar om etik och moral.
– Många inom skolan vet om vad som händer men gör bara något halvdant. Det måste bli mer tydlighet och hårt från grunden från skolan, när det har gått överstyr är det för sent.
– Vissa unga vet inte hur man beter sig i en större grupp och hamnar lätt i fel umgänge där man ska visa sig störst och starkast och hela tiden bevisa det. De förstår inte att man inte klarar skolan om man inte kämpar och om man inte går i skolan får man inget jobb. Det är nu vi bygger vår framtid.
Tonårslivet handlar mycket om att passa in om sticka ut, det kan Ville skriva under på. Han tänker ofta på de rådande normerna men försöker så gott det går att inte dras med.
– Det finns gränser för hur man ska klä sig, vad man ska säga och tänka, hur Instagramflödet ska se ut och vilka emojis man använder. Det är klart jag tänker på det men jag försöker inte bry mig så mycket.
Vad har du får råd till de som hamnat snett?
– Att omge sig med rätt folk, ha självinsikt och var den du är. Du behöver inte alltid vara den coola. Det kommer alltid finnas personer som tycker saker om dig, men du behöver inte ändra på dig.
Ville vill inte framträda med sitt efternamn.