Långt ifrån alla noterar att viner byter årgång. Samma vin säger många - men egentligen är det ju ett helt nytt. Viners smak påverkas av bland annat väder och vind och varierar från år till år. Ibland blir de bättre och ibland sämre. Ska man vara lite kategorisk kan man säga att vinerna från Europa - där klimatet är något nyckfullare - påverkas mer än vinerna från det man brukar kalla Nya Världen, där klimatet är stabilare. Ett vin med en ny årgång kan också smaka annorlunda på grund av att det är just nytt. Alltså inte bara för att det året smakar annorlunda utan också på grund av att vinet är yngre och inte har lagrats lika länge som årgången innan.
Här har ni mina favoriter bland nygamla viner som nyligen bytt årgång. Jag har medvetet valt viner i något dyrare prisläge - som du är värd så här i juletider.
Jens Dolk/TT
Det här står betygen för:
1 = underkänt, 2 = okej, 3 = gott, 4 = mycket gott, 5 = toppklass
--------------------------------------------------------------
Minitipset
Fixa julsnapsen
Strax innan jul är det dags att sätta julsnapsen. Det är inte krångligt och det är väldigt kul att skapa en smak efter eget sinne. Det finns många sätt att göra det på. Så här gör jag: häll vodka, brännvin special eller likande i en glasburk med patentlock. Klipp till en tygbit av ett gammalt lakan eller liknande. Sen tar du de kryddor, örter, frukter och så vidare som du gillar och lägger i tyget som du "hänger" under locket. Låt sedan stå - beroende på hur mycket och vilka typer av kryddor du använt så tar smaksättningen olika tid. Prova dig fram. Ett tips på smaksättning är stjärnanis, pomerans och färsk fänkål eller fänkålsfrön. Men nästan vad som helst funkar - experimenterandet är en del av det roliga. (TT)