Den som känner till Camilla Carlsson vet att hon gillar att virka. Även till Eskilstuna konstförenings jubileumsutställning kommer hon att visa virkade verk, närmare bestämt virkade, röda stenar.
– Jag är fascinerad av sten, för jag tycker om att ändra på materialet: sten är hårt, jag gör det mjukt, säger Camilla Carlsson.
Även på andra sätt är hennes virkade stenar transformerade i förhållande till förebilden. Hon har efterbildat mindre stenar och gjort dem så stora att de går att använda till att sitta i.
Tidningen träffar henne i Berlin, dit hon flyttade för snart fem år sedan. Omställningen från Eskilstuna till ett nytt land och till en europeisk metropol var stor.
– Språket är svårt, säger hon, men förklarar samtidigt att hon var intresserad av tyska redan innan hon flyttade hit. Åtminstone sedan hon upptäckt Nena och Nina Hagen, vars texter hon inte förstod men som väckte nyfikenheten inför det tyska språket.
Efter tre år i Berlin var det dags för ännu en flytt, närmare i geografin men som också den innebar en stor kontrast: till den östtyska landsbygden, till Deuben i närheten av Leipzig, långt från den pulserande världsstaden Berlin.
Det är avfolkningsbygd, byn saknar en livsmedelsbutik och området lider under sociala problem. Här finns en överrepresentation av arbetslösa, människor med alkohol- och drogproblem och främlingsfientlighet. Men givetvis också trevliga människor som Camilla Carlsson och hennes sambo lärt känna.
– Det bor många äldre här, som inte vill flytta. Men också några yngre. Det kan börja om här igen, jag vill få liv i det, säger hon om samhället där hon bor.
För att bidra till att bevara och vitalisera byn vill hon öppna en butik – med anslutande galleri där hon kan visa sin och andras konst. Konstintresset i Deuben är inte överdrivet stort, medger Camilla Carlsson, men närheten till Leipzig är en fördel.
– Det gör att det kan gå. Jag får börja med att bjuda in folk jag känner.
Att bidra till att hålla liv i lilla Deuben är nog så ambitiöst. Samtidigt fortsätter Camilla Carlsson med sin konstnärliga verksamhet, ett projekt som hon skulle vilja arbeta med framöver handlar om att virka tegelstenar. Stenarna ska avbilda tyska standardtegelstenar, Reichsziegel – ett format som infördes på 1870-talet och som återfinns i många tyska byggnader.
– Med det konstverket kommer man att kunna leka mycket: bygga murar, riva murar…