Irene Mattisson är nutritionist på Livsmedelsverket och hon säger så här:
– Vi rekommenderar att högst tio procent av energin i maten kommer från tillsatt socker. Att vi till exempel minskar på sötade drycker som läsk, saft och andra livsmedel med mycket dolt socker.
Både vitt socker och vitt mjöl och fler så kallade dåliga kolhydrater ger alldeles för mycket tom energi till människokroppen, men för lite näring, säger Livsmedelsverket.
Därför rekommenderar de också fullkornsprodukter i stor utsträckning.
– Men jag har aldrig hört talas om – eller vet att det finns några vetenskapliga belägg för – att socker fräter hål i tarmarna eller att vetemjöl blir som klister och att sockrets frätande effekt motverkas av kolesterol.
Vad säger Livsmedelsverket om kolesteroldebatten?
– Det ges generella råd från oss att det onda LDL-kolesterolet inte är bra för kroppen, utan riskerar öka hjärt- och kärlsjukdomar.
Ärftliga faktorer
Men samtidigt reagerar alla människor olika på kosten, menar Irene Mattisson. En del kan äta nästan vad som helst utan att påverkas, andra inte. Det finns också ärftliga faktorer som gör att man kan ha ett högt kolesterolvärde fast man äter nyttigt och rör sig mycket.
Vissa riktar kritik mot Livsmedelsverket, att ni reviderar era råd för sällan och att ni långt efter många andra kommer med samma råd som flera år tidigare kritiserats högljutt. Vad säger du?
– Vi reviderar våra kostråd vart åttonde år. Det är ett jättejobb. Senast det skedde var 2004, så de börjar bli lite gamla nu och kommer säkert att vara förändrade när nästa kommer 2012. Vi förlitar oss mycket på WHO, världshälsoorganisationen, när vi utfärdar våra råd
Vad säger du om läkarvetenskapen?
– Att de inte alltid är så insatta i ämnet nutrition.