‒Allt har väl sitt slut. Det är ett fantastiskt jobb och vi hade inte planerat att sälja, men när det här erbjudandet kom så tänkte vi: 'Varför inte?'. Det kan vara skönt att få ta det lugnt ett tag, säger Peter Berzén.
Själv lämnar han gymbranschen helt och ska ägna sig åt veteranhockey. Hustrun Karin Berzén kommer även fortsättningsvis att vara verksam på gymmet med sina massagebehandlingar.
På onsdag är det exakt 33 år sedan Peter och Karin Berzén tog över gymmet efter den kända bodybuildern Ulf Bengtsson.
‒Det är nästan unikt med samma ägare i så många år i den här branschen. Vi var först i Eskilstuna med att vara ett kommersiellt gym. Sedan har det blivit fler som du vet, säger Peter Berzén och skrattar:
‒Vi har klarat oss hela vägen. Jag tycker det har varit roligt också.
Gymmet på Rademachergatan ingick från början i gymkedjan i World Class. Efter en tid valde dock makarna Berzén att gå sin egen väg och har sedan dess varit fristående från kedjan. Gymmet på Rademachergatan har dock behållit namnet World Class.
‒Jag hade en överenskommelse med han som startade World Class i Sverige att vi hade rättigheterna att heta det för all framtid, säger Peter Berzén.
De nya ägarna Anette och Krister Lindbäck driver Gym 1337 Health and Fitness som i dag finns i Kvicksund, Kungsör och Nora. Även World Class på Rademachergatan i Eskilstuna kommer nu att byta namn och heta Gym 1337 Health and Fitness.
‒Vi känner att vi vill utveckla vårt företag och bli större. Det har poppat upp jättemycket gym i Eskilstuna och de allra flesta är stora kedjor. Vi tycker om såna här mindre gym där man får en väldigt hemtrevlig miljö. Det är något annat än de jättestora gymmen där det är hundratals människor man ska trängas med, säger Anette Lindbäck vid Gym 1337.
Det känns jätteroligt och jätteskönt att några är intresserade av att driva det vidare.
Karin Berzén tycker att det är trevligt att just Anette och Krister Lindbäck tar över.
‒Det är ju trevligt när någon vill ta över vårt livsverk som det har varit i 33 år. Vi har varit här och byggt upp det här. Det känns jätteroligt och jätteskönt att några är intresserade av att driva det vidare med den entusiasm som både Krister och Anette har. Just deras engagemang för friskvård och den personliga delen. Den sociala delen är jättestor här med våra kunder. Vi har en hel del pensionärer och det är en stor social verksamhet för deras del att komma hit och träna och prata, säger hon.
De nya ägarna har köpt några nya maskiner.
‒En trappmaskin, två roddar och en stakmaskin. Men annars har de ju bevarat det här gymmet jättefint så att alla maskinerna är tipptopp fast det är äldre modeller. Vi ska nog inte ändra så mycket i början utan se vad de som gymmar vill ha. Sedan kommer vi eventuellt att öppna upp någon vägg om det går, men det får vi också se, säger Anette Lindbäck.
Den största förändringen gäller öppettiderna. De nya ägarna kommer att sätta in ett nyckelpassersystem så att kunder kan komma in även när det inte finns personal på plats. Tanken är att det ska gå att träna från klockan 5 på morgonen till klockan 23 på kvällen. Personal kommer att finnas på plats i gymmet från ungefär klockan 8 på morgonen till klockan 21 på kvällen. Tiden då det finns personal på plats kan i viss mån variera från dag till dag.
Gymmet har i dag en anställd som kommer att jobba kvar.
Peter Berzén har tills helt nyligen även varit delägare i gymmet på Hotel Plaza. I dagarna har också det gymmet sålts. Peter Berzén har därmed inte kvar någon verksamhet i gymbranschen. Under de sammanlagt 40 år som han har varit i gymbranschen som aktiv och som näringsidkare har branschen förändrats mycket.
‒Det är som natt och dag. Det går inte att jämföra. För 25 år sedan hade vi bara kroppsbyggare. Nu finns det många kroppsbyggare också, men det är en sån blandning. Det är vanliga människor överallt. Då tränade folk 5-6 dar i veckan. I dag är det många som kör en dag i veckan, men ändå har ett årskort för att man vill träna.
Folk vill ha den sociala biten, det familjära.
Peter Berzén menar att gymbranschen i dag är överetablerad.
‒Därför tror jag att man måste nischa sig och hitta sin publik. Det har vi gjort med vår verksamhet. Folk vill ha den sociala biten, det familjära.
Karin Berzén berättar att både hon och Peter har friskvårdsutbildning i grunden.
‒Vi hade det här med friskvård i huvudet när vi tog över här. Vi ville få det till friskvård. Så var det inte i början, utan då var det mer bodybuilding. Vi har jobbat i alla år för att alla människor kan träna och ska träna. Speciellt när man blir äldre och musklerna försvinner mer och mer. Friskvård är det som vi har vurmat för och det är så det har blivit i dag - alla tränar ju! Det var det vi ville för 33 år sedan.