– Han är jävligt skicklig, säger Oxelösunds hamns vd Erik Zetterlund och tittar på grävmaskinisten som manövrerar sin maskin som om den vore en förlängning av kroppen.
Skopan lyfter ner ett par plastbalar med sopor. Gör ett snitt på en av dem och vänder ut innehållet.
Vi har hamnat i ett år gammalt magasin som byggts upp på hamnområdet. Här tas soporna som det norska bolaget Geminor importerar från England om hand. I högar ligger det som britterna slängt. En godispåse med tecknade nallebjörnar på, tomma medicinkartor och en sönderriven tidningssida där det anas en artikel om Premier league.
Sopor som man får betalt för att ta hand om. En bra affär intygar Zetterlund. Först betalt för att ta hand om det som annars skulle hamna på deponi i England, sedan värme i svenska hus via kraftvärmeverk i till exempel Stockholm. Oxelösunds hamn sköter i nuläget ruljansen på plats åt det norska företaget Geminor. I framtiden kan det bli aktuellt att skaffa en maskin som river sönder balarna i stället för att göra det med grävskopa.
Just nu är det papper, plast och trä som importeras – med ett möjligt litet inslag av hushållssopor som möjligen kan öka i framtiden.
– Det får inte lukta och miljökraven måste följas. De kommer att pröva att blanda in mer billigt material, det måste de få göra. Men det får inte lukta, säger Erik Zetterlund.
Varför tror du att det finns en oro från grannars sida över sophanteringen?
– För några år sedan fick vi en last sopor under sommaren och vi fick lagra dem där borta, säger Zetterlund och pekar på den delen av hamnområdet som är närmast hamnbron.
På den tiden var inte Geminor inblandat, men resultatet blev att lukten spred sig över innerstaden och Zetterlund ser besvärad ut när han berättar om minnet. Desto nöjdare är han när han utvärderar sommaren 2016.
– Det känns bra att vi klarade sommaren. Det har jobbats fram ett system med Ro-ro-fartyg och de skulle heller inte acceptera inte lukt i sina båtar.