Indikationer på strålning i stålhamnen

När ett instrument som mäter radioaktiv strålning gav utslag stoppades arbetet i stålhamnen på SSAB-området. Senare konstaterade Strålsäkerhetsmyndigheten att det sannolikt handlade om ett mätfel.

Ett instrument gav på torsdagsförmiddagen utslag för strålning i stålhamnen i Oxelösund. Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens team berodde larmet sannolikt på ett mätfel (arkivbild).

Ett instrument gav på torsdagsförmiddagen utslag för strålning i stålhamnen i Oxelösund. Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens team berodde larmet sannolikt på ett mätfel (arkivbild).

Foto: KGZ Fougstedt

Oxelösund2022-11-24 14:46

Det var under torsdagsförmiddagen som en indikator i stålhamnen gav utslag för radioaktiv strålning, berättar Staffan Thelander, tillförordnad vd för Oxelösunds hamn.

– Vi tog omedelbart kontakt med räddningstjänsten på SSAB. De kom hit och mätte med sitt instrument. Även de kunde registrera radioaktiv strålning, säger han.

Enligt Staffan Thelander registrerade instrumentet en strålningsnivå på två microsieverts per timme, vilket inte är någon stark strålning.

– Jag är inte expert på det här området men så har jag förstått saken. Två microsieverts per timma räknas som ett förhöjt värde.

När de förhöjda strålningsnivåerna först upptäcktes beslutade Oxelösunds hamn att lägga ner arbetet i stålhamnen. Senare under dagen återupptogs det. 

– Efter ett ha varit i kontakt med myndigheter fick vi beskedet att vi kunde återuppta arbetet, säger Staffan Thelander.

Kort tid efter larmet skickade Strålsäkerhetsmyndigheten ett team bestående av två personer till platsen. Syftet var att undersöka vad som låg bakom de uppmätta strålningsnivåerna.

En teori var att den indikator som hamnen använt helt enkelt visade fel. Efter det att myndigheten varit på plats och gjort egna mätningar var det också huvudspåret.

Enligt Andreas Von Schmalensee, presstalesperson för Strålsäkerhetsmyndigheten, så kunde det utsända teamet inte uppmäta några strålningsnivåer som är farliga.

– Det är viktigt att slå fast. Vår personal har inte kunnat registrera några nivåer som är farliga för människor eller miljö, säger han.

Uppmätta ni några förhöjda värden över huvud taget?

– Det kan jag inte uttala mig om. Men om vi gjorde det är de mycket, mycket låga och helt ofarliga.

Strålsäkerhetsmyndighetens huvudspår är alltså att hamnens indikator visade fel. Det team som var på platsen har tagit med sig instrumentet för fortsatta undersökningar och räknar med att ha mer information under fredagen, berättar Andreas Von Schmalensee.

Enligt hamnen visade även räddningstjänstens instrument på förhöjda värden?

– Det är mer än jag vet. Vi kan i alla fall konstatera att det inte finns någon farlig strålning i hamnområdet. Vår personal är mycket kunnig på det här området.

Hamn-vd Staffan Thelander är lättad efter Strålsäkerhetsmyndighetens besked.

– Det vore ju bäst om orsaken var ett mätfel, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!