– Vi har undan för undan märkt att en del avtal har felaktigheter. En del av mindre karaktär, andra med större felaktigheter. Från kommunstyrelsens håll behöver vi ordning och reda och har beställt en genomgång av samtliga avtal, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).
Kommunen tog under 2016 hjälp av en jurist som tittade igenom de hyresavtal som kommunen tecknat.
– Det var en hel del avtal som det fanns felaktigheter i. Vad det än är för felaktigheter kan vi inte ha det på det här sättet. De behöver vara korrekta, fortsätter Fredriksson.
Det handlar bland annat om avtal som inte är giltiga, som borde ha varit avslutade eller som av små eller stora skäl behöver rättas till.
– Jag tror att det saknats kompetens inom avtalsskrivning, där kan det ha varit så att det uppstått brister. Vi försöker att rätta till det här nu och använder juridisk kompetens.
Kommunens ekonomichef Magnus Petersson håller med om att det delvis kan ha handlat om otillräcklig kunskap. Han berättar att det handlar om 500–600 avtal som gåtts igenom och att det hittats fel i cirka 60 procent av dem. En del avtal gäller inte längre medan andra har fel som kunnat uppdagas om saker och ting ställts på sin spets.
– Det finns ju till exempel olika upplåtelseformer av arrenden och här har vi använt felaktiga sådana. Det gäller exempelvis olika regler för uppsägning av avtalet beroende på upplåtelseform. Vår intention är ju naturligtvis att följa lagen, säger han.
Nu har en rad åtgärder påbörjats för att komma tillrätta med problemen. Bland annat har det skapats en referensgrupp som träffas en gång i månaden och går igenom de avtal som förfaller den närmaste framtiden.
– Förutom att rätta till avtal gör vi utbildningsinsatser för personalen. Vi har skapat och håller på att skapa olika mallar för olika upplåtelseformer. Jag tror att vi är bra rustade framåt, vi har kommit en bra bit på väg, men vi behöver fortsätta. Omvärlden förändras och vi behöver utveckla oss kontinuerligt, säger Petersson.