Geminor swe AB har fått tillstånd att fortsätta med sin sophantering i Oxelösunds hamn. Nu är det miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala som gett tillstånd om miljöfarlig verksamhet i Oxelösunds hamn.
I beslutet står det att det norska företaget Geminor får tillstånd att hantera 90 000 ton sopor på hamnområdet samt att mellanlagra så mycket som 3000 ton under samma tillfälle.
Erik Zetterlund är vd för Oxelösunds hamn som sköter verksamheten på plats.
– Anläggningen är i full operation nu och kör på det kommunala tillståndet. Länsstyrelsens beslut innebär möjlighet att utöka verksamheten. Jag antar att Geminor kommer att utöka verksamheten successivt, men det går inte så fort i den här branschen. Och snart känns det som att vintern är över, men vi får se hur mycket mer sopor det blir nästa höst, säger han.
Kjetil Vikingstad som är vd på Geminor tror dock inte att verksamheten i Oxelösund kommer att förändras så mycket jämfört med hur det varit under 2016.
– Om det nya tillståndet går igenom så kommer det inte att bli så mycket annorlunda mot vad det är nu. Vi har kört leveranser under hela 2016 och det har fungerat bra, säger Kjetil Vikingstad som är vd på Geminor.
Helt utan restriktioner blir det dock inte. I Miljöprövningsdelegationens beslut står det bland annat att mellanlagring av avfallsbränsle enbart får ske inomhus och att frånluftsventilationen från fragmenteringshallen där soporna ska malas måste ha kol- och kemfilter senast i januari 2018. Företaget måste exempelvis vidta åtgärder för att förhindra skadedjur eller dålig lukt.
Verksamheten som har pågått under året har varit långt ifrån okontroversiell.
– De var listiga och anmälde en verksamhet i mindre skala för att få komma i gång så snart som möjligt, sa Peter Lantz, miljö- och hälsoskyddsinspektör i kommunen i en intervju.
Trots att kommunens tjänstemän rekommenderade att företaget inte skulle få påbörja verksamheten förrän de fått tillstånd från länsstyrelsen, gick kommunpolitikerna emot tjänstemännens förslag och godkände företagets planer. Något som inte gillades av alla grannar. Bland annat förekom oro för att soporna skulle sprida stank i området nära hamnen och kommunens beslut överklagades mycket riktigt också. Men sophanteringen kunde ändå fortsätta under tiden som länsstyrelsen behandlade ärendet.
Miljöprövningsdelgationens beslut har dock överklagats till mark- och miljödomstolen av flera parter, bland annat av bostadsrättsföreningen Fokus 4 vars bostäder finns i centrala Oxelösund.
Bland annat skriver de att "Medlemmar i bostadsrättsföreningen Fokus 4 har kunnat konstatera att det sker en viss omlastning av sopbalarna på kajen nedanför Geminors lokaler. Omlastningen sker med hjullastare. Hanteringen rimmar dåligt med de angivna villkoren och även med miljökonsekvensbeskrivningen".