Oxelösunds hamn pekas ut som favorit – för malm

Kommer malmtågen återigen att gå till Oxelösund? Hamnen pekas ut som favorit bland de möjliga utskeppningsplatserna – i februari offentliggörs studien.

Oxelösund2017-01-14 08:00

Just nu gör Trafikverket en åtgärdsvalstudie för att utreda hur malmtransporter från Bergslagen skulle kunna lösas i framtiden. Studien tittar på förutsättningarna mellan olika alternativ och ska komma med sina rekommendationer och slutsatser i mitten av februari.

– Vi har inte sammanställt resultaten än, men ska titta på tre alternativa hamnar; Gävle, Mälarhamnarna i Västerås och Köping samt Oxelösund. Det här handlar om att samhället ska ha framförhållning om man börjar bryta malm i Bergslagen igen. Då ska det vara klart var och hur det ska transporteras samt vilka åtgärder som behöver göras på exempelvis järnvägen, säger Ann-Katrin Björklund som är projektledare på Trafikverket.

Hon poängterar att studien görs i ett mycket tidigt skede för att kunna förbereda för eventuella kommande investeringar.

– Ingen vet vad som händer i framtiden. Mycket styrs av malmpriserna, fortsätter hon.

Oxelösundaren Per Ahl är vd för Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige. Han var med på en workshop som Trafikverket anordnade i frågan.

– Trafikverket hade ett seminarium i Örebro där representanter för bland annat gruvföretagen Grängesberg iron och Nordic iron ore var med. Seminariet kom fram till att det mest intressanta alternativet är Oxelösunds hamn, och jag tror att det kommer bli Trafikverkets rekommendation, säger Ahl.

Om det däremot blir aktuellt att börja bryta järnmalm i Bergslagen igen är en annan fråga som är betydligt mer komplex.

– Det är en svår fråga. När Kina minskade ökningstakten på produktion av råjärn 2014 sjönk priserna på järnmalm drastiskt på grund av överutbud av järnmalm. Det har därför inte funnits något större intresse för att öppna nya gruvor, men under 2016 har järnmalmspriserna stigit med 90 procent vilket återigen ökat intresset för investeringar i järnmalmsprojekt. Men det är dyrt att öppna en gruva och tajmingen är viktig. Det måste företagen ta ställning till, säger Per Ahl.

– Dels är Oxelösunds hamn byggd som en malmhamn som kan ta emot stora båtar, dels finns det järnvägssträckning hela vägen även om den kräver renovering. Men det är säkert den ekonomiskt smartaste lösningen, fortsätter han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om