Ryskt material skeppas in till Oxelösund

Ryskt material till svensk industri kommer in till Sverige via Oxelösunds hamn. "Om jag ska gissa så tror jag att sanktionerna kommer att träffa även sådant material vi tar in", säger vd:n Douglas Heilborn.

Oxelösund 1 mars 2022 07:38

För Oxelösunds hamn är det än så länge oklart hur mycket kriget i Ukraina och EU:s sanktioner mot Ryssland kommer att påverka affärerna.

– Vi hanterar en del material med ryskt ursprung, men vi har inga ryska kunder direkt. Hur det här kommer att påverkas framöver vet vi inte i dagsläget, säger Douglas Heilborn som är vd för Oxelösunds hamn.

Enligt Heilborn hanterar hamnen mellan 50 000 och 100 000 årston material från Ryssland och det är framförallt sådant som skeppas in till Oxelösund och inte export till Ryssland.

– Det är olika material till svensk industri, det handlar bland annat om aluminium. Vi är dock inte exponerade mot ryska intressen från bolagets sida.

Fraktas det något till SSAB till eller från Ryssland via hamnen?

– Det får SSAB svara på.

Heilborn håller inte för uteslutet att sanktionerna från EU – eller motsanktioner från Ryssland – kommer att påverka Oxelösunds hamn.

– Om jag ska gissa så tror jag att sanktionerna kommer att träffa även sådant material vi tar in, då det verkar bli mer eller mindre stopp med all handel med Ryssland. Än så länge är det indikationer och väldigt svårt att överblicka. Fördelen för oss är att de materiel vi hanterar förmodligen går att ersätta och att flödena fortsätter från annat håll.

EU har den senaste veckan beslutat om ett flertal sanktioner mot Ryssland efter att landet inledde en fullskalig invasion mot sin granne Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa