– För oss är det här en jätteviktigt milstolpe för omställningen i Oxelösund, säger Jacob Sandberg som är Specials steels tekniske chef och chef för omställningsarbetet på SSAB i Oxelösund.
Han har fått en dragning av Vattenfall eldistribution som under onsdagens presenterade hur de tänkt bygga kraftledningen mellan Hedenlunda och Oxelösund, som ska förse SSAB:s planerade ljusbågsugn med el. Vattenfalls ansökan har nu lämnats in till Energimarknadsinspektionen som är de som beslutar om de får tillstånd att bygga ledningen.
SSAB står i dag för en stor del av Sveriges koldioxidutsläpp och Sandberg trycker på att omställningen i Oxelösund, där koksverk och masugnar läggs ner, innebär stora minskningar av utsläppen förutsatt att ljusbågsugnen går på fossilfri el.
– Vi kan minska koldioxidutsläppen från SSAB Oxelösund med 80 procent och SSAB:s svenska utsläpp med 25 procent. För hela Sveriges del handlar det om en minskning med cirka två procent om vi genomför det här i Oxelösund. Dessutom kan det skapa förutsättningar för att säkra kompetens och jobb i regionen, säger Sandberg.
Vattenfall eldistribution har sagt att det kan ta 1,5 år att få tillståndet – förutsatt att ingen överklagar. Hur ser ni på det tidsperspektivet?
– Det ser ut som att vår tidplan håller. Att vi kan koppla in el i ljusbågsugnen 2025, men ju tidigare desto bättre. Ledningen får gärna vara klar innan vår ljusbågsugn är färdig.
– Det man ska komma ihåg är att om vi förlorar ett år, då motsvarar det utsläpp på mellan 1,5 och 2 miljoner ton koldioxid. Till det kommer utsläppen av svavel och stoft. Det är rejäla utsläpp som går att få bort om det här går lite fortare.
Har du någon förståelse för att en del av de markägare och boende i området kring den planerade kraftledningen är kritiska till hur det här sköts?
– Det är sunt att ifrågasätta. Då når man de bästa resultaten. Det är viktigt att sådant här ifrågasätts i en rättsstat. Jag tror verkligen på de här processerna, att alla får komma till tals och att det får ta tid. Förhoppningsvis leder det till det bästa avslutet på processen.
– Jag har stor förståelse för markägarnas situation och position. Samtidigt behöver vi ställa om och elektrifiera. Det kommer att kräva en del uppoffringar av var och en. Därför är det viktigt att ha den här tillståndsprocessen.