Enorma koldioxidutsläpp väntas bli lägre i nya fabriken

Cementtillverkning släpper ut stora mängder koldioxid. Med det granulat som ska tillverkas genom att mala masugnsslagg i Oxelösunds hamn kan utsläppen bli betydligt lägre.

2 april 2019 19:01

Cementtillverkning ger gigantiska utsläpp av koldioxid som bidrar till växthuseffekten. När Peab och SSAB nu samarbetar i Oxelösund där Peabs dotterbolag Swecem ska mala masugnsslagg från SSAB i Oxelösunds hamn, är det just klimatvinsten något de trycker på.

”Med denna satsning bidrar Peab till att samhällets koldioxidbelastning minskar med 50 000 ton årligen. Det motsvarar över en halv miljon bilresor mellan Göteborg och Stockholm. Naturvårdsverket har valt att stötta denna viktiga klimatsatsning”, skriver man i ett pressmeddelande.

Det handlar helt enkelt om att det malda masugnsslagget kan ersätta delar av cementen som bindemedel i betongproduktion.

– Cement är det som belastar miljön mest i betongtillverkningen. Här kan vi ta vara på en restprodukt som ersätter delar av cementbehovet. Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. Det är viktigt att alla tar ett ansvar för kommande generationer. Det är högt upp på vår agenda att lägga fokus på miljön och investera för att minska miljöbelastningen. Och det är det vi gör i Oxelösund i och med 100 miljoner kronor i en ny fabrik, säger Håkan Wifvesson som är biträdande affärsområdeschef Peab.

Och Naturvårdsverket har verkligen öppnat plånboken.

– De stöttar oss genom Klimatklivet. Vi får söka bidrag för 35 procent av de 100 miljonerna vi investerar, fortsätter Wifvesson.

Peab har som mål att vara koldioxidneutralt till 2045 och då är minst sagt cementproduktionen ett problem. Efter minskningen av utsläpp motsvarande en halv miljon bilresor mellan Göteborg och Stockholm finns fortfarande mycket kvar.

Ni ska minska med 50 000 ton koldioxid genom den här satsningen – men hur mycket av utsläppen finns kvar?

– Det vi ser att vi kan minska när vi gör såhär är 20–25 procent av utsläppen, säger Håkan Wifvesson.

Ståltillverkning är också en stor utsläppskälla av koldioxid och SSAB:s platschef i Oxelösund, Jacob Sandberg, pekar även han på att de nu gör en insats för att minska klimatavtrycket.

– Det här är helt i linje med SSAB:s klimatsträvan. Vi vill bidra på alla sätt vi kan, och tycker att det är fantastiskt bra att slagg från oss kan bidra till att minska koldioxidutsläppen i världen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis