Oxelösundsnazist publicerade nidbild – åtalas för judehets

En ung nazist från Oxelösund åtalas för hets mot folkgrupp. Han är en av dem som regelbundet deltar i NMR-aktioner i Nyköping och andra städer i mellersta Sverige.

4 mars 2019 10:13

I augusti förra året greps 21-åringen då han demonstrerade på bron över E4 vid Påljungshage i Nyköping. Tillsammans med några meningsfränder höll han upp en banderoll med rasistiskt budskap över motorvägen. Gruppen hade med sig NMR-flaggor och stod på bron under någon timme. Polisen bedömde inte att manifestationen var olaglig. 21-åringen var beväpnad med kniv och greps, misstänkt för brott mot knivlagen.

I april omhändertogs han av polis vid en otillåten demonstration på Gyllentorget i Linköping. Polisen hade sett hur han sparkade på en förbipasserande och tog beslut att ingripa. 21-åringen försökte fly in i en butik då poliserna närmade sig men blev upphunnen. En av poliserna beskriver i avrapporteringspm hur övriga ur NMR började springa mot poliserna och skrika "Kamrater, det är bråk". 21-åringen försökte bryta sig loss och bromsa med fötterna.

I oktober polisanmälde den ideella föreningen Näthatsgranskarna 21-åringen. Han hade ett halvår tidigare publicerat ett inlägg på det sociala nätverket VK, "ryska facebook", flitigt använt av högerextremister. Bilden i inlägget föreställer en karikatyr av en jude med råttkropp som håller i en dollarsedel och har fastnat i en råttfälla.

Enligt Näthatsgranskarna är det en vanlig nidbild av hur judar ser ut. Just denna bild är en karikatyr på att judar är så intresserade av pengar att man enkelt kan döda dem med fällor.

21-åringen åtalas för hets mot folkgrupp för att han hotat och uttryckt sig nedsättande mot judar.

Mannen tillhör den lilla krets lokala nazister som brukar dela ut hatskrifter i Nyköpings tätort och på landsbygden. Han var med i den grupp som blev portad från gymnastiksalen i Vrena efter att SN uppmärksammat deras aktiviteter i november 2017.

Han åtalas för hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen, vapenbrott och våldsamt motstånd. Han har konsekvent nekat till brott och har vanligtvis svarat "inga kommentarer" på polisens frågor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll

Ämnen du kan följa