På länsmuseet: Rollspel i Stålenhags alternativa 80-talsvärld

Konstnären Simon Stålenhags fantasieggande bildvärld kan nu bli en del av just din verklighet. I alla fall på onsdag nästa vecka då Sörmlands museum och spelföreningen Accitio bjuder in besökare att vara med i rollspelet "Ur Varselklotet" på länsmuseet i Nyköping.

15 februari 2019 07:40

I höstas rapporterade SVT:s Kulturnyheterna att svenske konstnären Simon Stålenhags konstbok ”Ur varselklotet” ska bli till en amerikansk serie för tv-tjänsten Amazon. Stålenhags bok är från 2014 och har fått stor uppmärksamhet för de retrofuturistiska målningarna, där han låter robotar och andra mystiska maskiner ta plats i hemtama svenska 80-talsmiljöer.

På onsdag den 20 februari finns chansen att kliva rakt in i Stålenhags bildvärld, på Sörmlands museum i Nyköping. Det är den lokala spelföreningen Accitio som ordnar spelträffen i museets lokaler.

– Vi känner att "Ur Varselklotet" passar väldigt bra just i museet. Det är ett svenskt rollspel som ju dessutom är högaktuellt med tanke på den kommande tv-serien, säger Johan Berggren som är spelledare i Accitio.

Simon Stålenhag har inspirerats mycket av landskapstecknare som Gunnar Brusewitz och Lars Jonsson. Han slog igenom efter att ha delat sina bilder på Facebook, där den amerikanska nättidningen The Verge fångade upp dem och publicerade, något som ledde till en viral succé. Konstnären gör alla sina målningar på datorn och ett digitalt ritbord.

Även onsdagens rollspel utspelar sig kring ett bord, eller flera beroende på hur många spelare som dyker upp.

– Man sitter runt bordet och går in i rollerna som en liten grupp ungdomar i ett alternativt Sverige under 1980-talet, förklarar Johan Berggren.

Spelledarna i föreningen har med utgångspunkt från konstnärens bilder skrivit ihop en historia, med flera kittlande utmaningar att lösa under spelets gång. I lokalen kommer en projektor att visa Stålenhags bilder och spelledarna har också plockat fram passande musik.

– Det hjälper till att hitta rätt känsla, säger Berggren.

Speltiden är satt till mellan 15 och 20, då museet stänger.

– Det har hänt att vi spelat det här spelet i sju timmar, så jag hoppas vi ska hinna klart. Det tar ofta mycket längre tid än man tror, som spelledare kan man bara gissa sig fram till vad som kan hända men spelet kan ju ta en helt ny riktning om spelarna gemensamt bestämmer sig för en annan väg, säger Berggren.

Behöver man förbereda sig på något vis?

– Vill man förstärka känslan får man så klart klä sig i 80-tals kläder. Men det är absolut inget tvång, säger Johan Berggren.

Sportlovskul på museet

Rollspelet startar den 20 februari klockan 15 på Sörmlands museum i Nyköping.

Vänder sig till barn och ungdomar från 11 år.

Beräknad sluttid är klockan 20.

Länsmuseet arrangerar förutom de pågående utställningarna en rad guidade visningar av magasinen under veckan, liksom en gosedjursverkstad och workshop i att tillverka slungade armband.

Hela sportlovsprogrammet finns på sormlandsmuseum.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Nydahl