Eller är det framtiden? Men kommer vi i så fall att leva både längre och dessutom friska? Enligt SCB, Statistiska Centralbyrån, fanns det förra året 15 kvinnor och 2 män i Eskilstuna kommun med födelseland Sverige som var 100 år och däröver. Tio år tidigare, 2002, fanns det tio kvinnor och inga män över 100 år i kommunen. Går man ner till 1972 var ingen 100 år och däröver.
Motsvarande siffror för Strängnäs och Flens kommuner är inte lika tydliga. (Se faktaruta!) Det beror på att de är så små kommuner, då blir utfallet så.
Är detta representativt för hela landet?
– Ja, andelen äldre, äldre ökar jättesnabbt. Våra staplar sedan 1970–talet – då vi bara hade ett fåtal 100–åringar – pekar rakt upp när det gäller hur många som är 100 år och däröver. Och främst är det kvinnor som blir så gamla. I dag finns i Sverige omkring 700 kvinnor och 150 män i landet som är över 100 år.
Det säger Karin Modig, forskare på KI, Karolinska Institutet, och avdelningen för miljömedicin när vi kontaktar henne.
– Vad roligt förresten att ni vill skriva om och ta upp dessa frågor, fortsätter hon.
– För det här är precis vad vi tittar extra mycket på just nu och har lagt fram flera rapporter kring. Vi har kommit fram till en del svar, men kanske inte så mycket när det gäller just om vi också är friskare nu när vi lever längre och längre. Det är kärnfrågan som alla vill ha svar på. Annars får vi ett stort samhällsproblem att ta tag i.
Kan ni se några tendenser åt något håll?
– Vi har tittat en del på det vi kallar maximal livslängd. Det vill säga hur gammal den äldsta människan i Sverige lyckats bli. Vi har haft flera som blivit en bra bit över 110 år. (I Sörmland är för tillfället den äldsta enligt SCB drygt 105 år)
– Men nu har vi upptäckt att på 20 år så har inte maxåldern ökat, utan är konstant. Det har på de senaste 20 åren heller inte skett någon förändring när det gäller risken att dö om man blivit över 100 år, den är fortfarande densamma.
Vad betyder det?
– Den som tänker mer negativt menar att äldre än runt 110 år kan människan helt enkelt inte bli, oavsett mediciner och operationstekniker. Andra menar att vi ännu inte sett hur många 100-åringar vi får framöver. För i dag ser vi att vi har en massa pigga 70–80-åringar, många fler än tidigare, och deras livslängd vet vi ingenting om ännu.
Karin Modig har i det sammanhanget själv nyligen publicerat en studie (PLOS ONE) där hon visar att hjärt– och kärlsjukdomar har minskat även bland de allra äldsta, de som är 85–100 år. Det gäller både sjukligheten, överlevnad och total dödlighet. Möjligen är det något oroande, menar hon, att överlevnaden har ökat mer än insjuknandet vilket betyder att vi får fler äldre med en längre sjukdomshistorik än tidigare.
– När det gäller cancersjukdomar är bilden mer komplex då olika cancersjukdomar uppvisar olika trender. Vi arbetar på en studie på detta också.
– Professor Fratiglioni och hennes kollegor på Aging Research Centre har också nyligen publicerat en studie i Neurolology där de visar att andelen demens varit konstant trots ökat antal äldre. Det borde rimligen betyda att insjuknandet i demens minskat också det.
Så mycket är i alla fall säkert att medellivslängden på 250 år har ökat från 40 till runt 80 år, i genomsnitt med 2 månader per år, sedan man började följa upp dödligheten i Sverige. Minskningen av barnadödligheten förklarar visserligen merparten av denna förändring under den första tiden, men det har på senare år varit minskningar över hela åldersspannet.
KI är för närvarande mycket intresserade av hur dödligheten ser ut bland de gamla och mycket gamla i Sverige och vad som orsakar den sjunkande dödligheten. Det ber vi att få återkomma till.
– När det gäller medellivslängden ökar den bland både män och kvinnor, fortsätter Karin Modig. Snabbare bland männen.
– Att män under så många år har dött tidigare än kvinnor, tror man bland annat beror på att så många fler män rökt. Men nu ser vi att männen börjar närma sig kvinnornas medellivslängd mer och mer. Kanske beror det på att fler kvinnor tagit över männens levnadsvanor och därmed sjukdomsbilder på senare år, bland annat när det gäller rökning och dess följdsjukdomar.