Det var nämligen den 15 oktober 1963 som verksamheten påbörjades vid dåvarande Centrallasarettet.
En av värdinnorna som var med och firade var Inger Ekstedt, 80. Hon har varit sjukhusvärdinna i 13 år, sen år 2000, och säger att det är ett väldigt trevligt uppdrag som hon inte vill missa. Hon är oftast där varje tisdagsförmiddag och rycker sedan in om någon annan av värdinnorna vill byta.
— Jag känner mig nöjd när jag går hem efter ett pass, känner att jag gör nytta, säger hon när vi ses på fredagsförmiddagen som är just ett sådant pass som hon bytt till sig.
— Vi får förutom av alla patienter och anhöriga som vi hjälper, även höra av läkare och annan sjukhuspersonal att de är jätteglada att vi finns, fortsätter Inger Ekstedt.
I stadgar och etiska regler från när uppdraget drog igång för 50 år sedan, står det bland annat att läsa:
"Sjukhusvärdinnornas uppgifter skall bestå i att hjälpa allmänheten tillrätta inom sjukhuset med olika personliga och praktiska angelägenheter. Sjuka som har svårt att klara sig själva kan behöva stöd eller hjälp med transport från en plats till en annan inom sjukhuset, med av och påtagning av ytterplagg med, mera. Minderåriga barn som vårdsökande föräldrar måste medföra till sjukhuset kan tagas om hand. Att ringa något telefonsamtal, att skaffa tidningar till patienter på avdelningar där långa väntetider förekommer är också uppgifter för sjukhusvärdinnorna."
När det gäller rekryteringen står det:
"Vid urvalet av nya värdinnor lägges största vikt vi personliga egenskaper – gott omdöme och god kontaktförmåga. Hänsyn bör tagas till sökandes vana att umgås med människor."
— Ja, vi kan som sagt hjälpa till med både det ena och det andra, följa med ända till avdelningen om någon vill det, eller ringa efter taxi, fortsätter Inger Ekstedt.
Varför blev du sjukhusvärdinna?
— Jag kände när jag slutade jobba som kontorist på Volvo BM att jag ville engagera mig i Röda Korset, fortsätter Inger Ekstedt. Först började jag inom väntjänsten, men att vara sjukhusvärdinna passar mig bättre.
Marianne Eriksson är Mälarsjukhusets koordinator och även Röda Korsetvärdinnornas kontaktperson på sjukhuset. Hon säger:
— Det är väldigt skönt att sjukhusvärdinnorna finns hos oss, vi får ofta höra mycket positivt om dem.
Vad vet du om rekryteringen av nya sjukhusvärdinnor?
— Det sköter Röda Korset och Birgit Kindahl, och vad jag hört finns just nu ett extra behov av värdinnor på akuten, säger Marianne Eriksson. Men totalt finns runt 25-30 värdinnor just nu, ungefär som det var från starten 1963.