Sedan fyra år tillbaka driver hon butiken Världens Varor på Tegelbruksgatan i Eskilstuna där rättvisemärkning är ledordet. Musik och körsång ramar också in hennes liv.
Berätta, hur ser vägen fram till i dag ut?
– Jag växte upp i Mjölby i Östergötland och gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet. I kyrkokören där träffade jag min blivande man Anders.
Han fick jobb på EMH-data, senare C E Johansson och flyttade till Eskilstuna. Jag flyttade senare efter för jag ville till en större stad än lilla Mjölby.
Innan dess hade Pernilla läst grafisk teknik på högskolan i Borlänge under två år.
– Det var roligt, men jag visste inte riktigt vad jag ville syssla med, så efter det sökte jag en ADB-kurs i Västerås. Det ledde senare till att jag fick en tjänst på ABB, eller Asea som det hette då. Jag jobbade med programmering under 15 år samtidigt som jag pendlade mellan Eskilstuna och Västerås.
Under samma period föddes familjens tre barn; två pojkar och en flicka som i dag är 25, 23 respektive 14 år.
– Så kom lågkonjunkturen, jag blev övertalig på ABB, fortsätter Pernilla Isaksson. Sökte nya jobb, på Semcon bland annat och blev övertalig igen. Jag började fundera på vad jag skulle göra i stället för att jobba med datorer. För jag kände att jag var färdig med IT-branschen, det var inte roligt längre och jag var trött på pendlandet till Västerås.
Pernilla hade fram till dess varit engagerad en del i S:t Andreaskyrkan i Skogsängen, där hon fortfarande sjunger i kören Andrum och även är kyrkvärd.
– I kyrkan hade vi ett skåp med rättvisemärkta produkter som jag var ansvarig för och intresserad av, fortsätter hon.
Just intresset för och marknadsföringen av rättvisemärkta varor kommer ursprungligen från kyrkans missionärer berättar Pernilla Isaksson. Missionärer som tog hem varor från hantverkare och småföretagare från världens alla hörn när de var ute och reste. Varor de kunde garantera var framställda under rimliga arbetsförhållanden och till skäliga priser. Varor för ett etiskt hållbart samhälle helt enkelt.
Och nu har du öppnat en egen butik?
– Ja, jag beslutade mig för det. Det blev en lokal ledig här på Tegelbruksgatan. Det är inte lika hög hyra som om jag skulle finnas nere på stan och kunder hittar hit.
Vilka handlar här?
– Det är mest ungdomar och kvinnor i min ålder. Det känns som om intresset ökar.
Går det ihop sig?
– Det går runt, men jag skulle inte kunna leva på butiken. Men nu när två av barnen har flyttat hemifrån och min man fortfarande jobbar, så fungerar det.
Du trivs?
– Ja, absolut. Det känns meningsfullt. Det hänger ihop med hela min syn på livet och att försöka leva för att värna om både människor och miljö.
Det är mycket varor i butiken, finns det många importörer?
– Jag använder mig främst av Sackeus som importerar rättvisemärkta varor. Det är allt från kaffe, the choklad, kakor och marmelader till väskor, leksaker och kläder.
Pernilla är också medlem i en förening för återförsäljare av rättvisemärkt och medlem i Fairtrade City i Eskilstuna.
– Kommunen kontrolleras varje år att de handlar rättvisemärkt och står för ett etiskt hållbart samhälle.
I början av oktober, 4-5, är Pernilla Isaksson också med och planerar inför en stor Fari Trade-mässa som den här gången hålls i Eskilstuna och på Folkhögskolan i Munktellområdet.
Beskriv dig själv med tre ord:
– Jordnära, lugn och positiv.
Musiken är viktig i ditt liv?
– Ja, det har den alltid varit, eftersom jag tidigt började sjunga i kör och gör fortfarande. Alla barn spelar också instrument och har gått i musikskolan eller musikklass.
Är Eskilstuna bra som musikstad?
– Ja, absolut. Det finns nästan för mycket. Man hinner inte gå på allt.