Porträttmästare sätter fokus på Downs syndrom – i Gnesta

På Världsdagen för Downs syndrom är det vernissage för fotograf Ulrich Schultes utställning med porträtt av barn med Downs syndrom på Gnesta bibliotek.

21 mars 2019 17:02

Ulrich Schulte är flerfaldig Svensk mästare i porträttfotografering. För sex år sedan träffade han Sigge, en liten kille med Down syndrom. Hans mamma ville inför Världsdagen den 21 mars fotografera sin son. Mötet blev början på ett konstant växande projekt, som senaste åren fått föräldrar till barn med diagnosen att vallfärda till fotografen. Ulrich Schulte bjuder sina kunder på bilderna och hoppas att de genom att spridas ska bidra till att motverka fördomar.

– Det är en sådan glädje ett fånga de här barnen med deras extra glimt i ögonen. Jag drivs av att lyfta fram deras personligheter och får så otroligt mycket tillbaka av både barn och föräldrar, inte minst i form av kramkalasen som brukar bryta ut, ha, ha, säger Ulrich Schulte.

Förra året fotograferade han 14 barn, i år har det blivit 30 och totalt över 80 bilder som tillsammans med korta texter, skrivna av barnens föräldrar, delas i sociala medier i samband med Världsdagen för Downs syndrom den 21 mars.

– Det blir en fantastisk manifestation att visa bilderna på barnen och ju fler som ser dem desto större bli uppmärksamheten för Downs syndrom. En bild säger mer än tusen ord och jag hoppas bilderna berör andra lika mycket som de berör mig, säger Ulrich Schulte.

På Gnesta bibliotek visas den närmaste veckan åtta porträtt. Utställningen har vernissage i dag torsdag med start klockan 17. Fotografen själv och flera av de porträtterade barnen kommer att vara på plats för att berätta mer om projektet.

– Jag hade velat ha med vartenda barn, men tyvärr fanns inte plats! Flera av barnen kommer från trakten och nästa år hoppas jag kunna ha en utställning med alla barn jag träffat under de här sex åren, säger fotografen.

Fotoutställningen har vernissage i dag torsdag med start klockan 17 och pågår sedan fram till torsdag nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Nydahl