Py Bäckman ser fram emot fredagen i Eskilstuna

Publiktrycket var enormt under flera år på 80-talet, när Py Bäckman, Dan Hylander och deras Raj Montana Band intog bland annat Parken Zoo. Fredagen den 1 mars står de två artisterna åter på en Eskilstunascen, nu tillsammans med Janne Bark samt Magnus och Pontus Ludvigsson.

27 februari 2019 19:05

Året var 1980 och platsen Stockholm. Unga musikerparet Py Bäckman och Dan Hylander startade sitt Raj Montana Band och tre år senare slog de igenom stort. Sommaren därpå var artisterna och det tajta kompbandet (med bland andra Pelle Alsing, Hasse Olsson och Clarence Öfwerman som fasta musiker och med gästartister som Mats Ronander och Anne-Lie Rydé) megastora i Sverige, fyllde ishallar och Folkets Parkanläggningar från norr till söder. Plattorna sålde guld och platina.

Här på Parken Zoo i Eskilstuna var de riktiga publikmagneter flera somrar i rad och skapade allsång som hördes långväga i låtar som "Svart kaffe", "Skuggor i skymningen" och "Jag lever".

I morgon fredag står Py och Dan åter på en Eskilstunascen tillsammans. Py Bäckman ser fram emot spelningen.

– Klart jag minns de där spelningarna i Eskilstuna, och i övriga Sverige. När man kommer så långt att man gjort ett antal bra konserter och snacket kommit i gång, då blir det så att folk drar folk. Människor går på konsert för att alla andra ska gå. Vi hade enorma publiksiffror, och det blev ett antal jätteroliga år.

Raj Montana Band återförenades för spelningar och en samlingsskiva 1997. Och med undantag för någon gång de hamnat på samma scen har Py Bäckman och Dan Hylander alltså inte konserterat tillsammans på över 20 år. Förrän nu.

– Vi har setts någon gång ibland, men jag har haft mer kontakt med Dannes son, som jag är gudmor till. Jag och Janne Bark har ju släppt en platta, och ger konserter tillsammans och jag frågade Danne om han inte ville vara med någon gång. Och på den vägen är det. Vi tog med far och son, Magnus och Pontus Ludvigsson, och projektet har fallit väldigt väl ut. Vi hade premiär i oktober och har väldigt roligt tillsammans. Skriv att konserten är jättebra – för det är den!

Hon utlovar Eskilstunapubliken såväl gamla RMB-klassiker som egna och Hylander-hits, tillsammans med duetter med henne och Janne Bark.

– Danne har dessutom en platta på väg ut tillsammans med Raj Montana, så han bjuder på några helt nya låtar.

Py, som alltid skrivit väldigt mycket musik till andra artister, fortsätter med det och älskar att kunna kombinera turnélivet med lugnet hemma på Värmdö, där trädgården och katten bidrar starkt till inspirationen.

Du sa i samband med din 70-årsdag i somras att du kommit till insikt om att du måste lägga på ett kol. Har du mycket kvar du vill hinna göra?

– Hur mycket som helst, skrattar Py och tycker att hon slösat bort alldeles för mycket tid på "idiotgrejer" genom livet, när hon i stället borde ha lärt sig spela gitarr till exempel. Men i backspegeln finns mycket att vara stolt över och hon konstaterar att hon haft turen och lyckan att få återuppleva den där enorma genomslagskraften med ytterligare ett band; Nordman som hon skrev texterna på de tre första plattorna åt.

– Nu kommer de snart med en ny platta, och jag har skrivit nästan alla texter även den här gången. Den sista blev klar så sent som i går. Det har varit så roligt.

– Ja, jag kan väl nästan räkna in en tredje framgångssaga med "Gabriellas sång", som jag och Stefan Nilsson skrev till filmen Såsom i himmelen. Vi leasar in sången till musikalen, som går för fulla hus i Stockholm. Så i varje föreställning tjänar jag pengar, vi får ett föreställningsarvode.

– Nu är det ju dessutom klart att musikalen ska sättas upp i Norge. Så jag är en glad pensionär!

Py Bäckman

Bor: Hus i Stavsnäs på Värmdö och lägenhet i Järfälla.

Ålder: Fyllde 70 i somras.

Gör: Sångerska och musiker, textförfattare och låtskrivare. Har duon "Py & Bark" tillsammans med sångaren och gitarristen Janne Bark. Ger egna kyrkokonserter. Årets julturné tillsammans med violinisten Linda Lampenius och sångaren John Kluge är redan inplanerad och under hösten väntar en annan stor turné som Py inte får berätta något om än.

Aktuell: Konsertturné tillsammans med Dan Hylander, Janne Bark samt Magnus och Pontus Ludvigsson. På Eskilstuna Teater den 1 mars klockan 19. Biljetter på nortic.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Lie Andersson

Ämnen du kan följa