Badstället, i folkmun kallat "kalkbrottet", har varit ett populärt utflyktsmål sedan Skanska lade ned sin anläggning där för några år sedan. Det hör inte till kommunens offentliga badplatser med tillsyn, utan människor har valt att använda allemansrätten för tillträde till en blå lagun i speciell miljö. Soliga, varma dagar har 200-300 personer sökt sig dit.
Blir det möjligt att fortsätta att bada om Swerock bygger en återvinningsanläggning där?
– Vi ska inte arrendera själva sjön, däremot 40 procent av ytan närmast vattnet. Där kommer bad inte att tillåtas. Övriga 60 procent är vi inte beslutsmässiga över, säger Swerocks vd Håkan Wifvesson.
Ni vill använda infartsvägen till området till tunga transporter. Utmed den brukar många badgäster parkera sina bilar.
– Möjligheten att fortsätta parkera där blir nog begränsad. Men rent tekniskt bör det, på något sätt, gå att ta sig fram till täktsjön.
Kommer vattnet som folk badar i att bli förorenat på grund av er verksamhet?
– Absolut inte, varken nu eller i framtiden. Vi kommer inte att ta in material som förorsakar föroreningar.
Kan man förvänta sig en trevlig badupplevelse om ni startar en anläggning där?
– Sjön är liten, och det vi gör kommer att synas – och på dagtid höras. Men kvällar och helger ska arbetet stå still, Jag vet inte hur individer resonerar kring att bada på andra sidan, säger Håkan Wifvesson.
Olyckor har inträffat vid bad i täkten. 2015 drunknade en man i vattnet, och hittades på elva meters djup av räddningstjänstens dykare. I samband med det uttalade sig markägarna, Helena och Robert Östberg, om oron för de badandes säkerhet, samt om bilparkerare som hindrade framkomligheten för räddningstjänst och jordbruksfordon.
De avstår dock från att kommentera Swerocks planer och dess eventuella inverkan på området som utflyktsmål för badande.