Populära realityserien "Gift vid första ögonkastet" på SVT firar tio år. Men nu väljer en av dess största profiler, sexologen Kalle Norwald, som medverkat i de senaste fem säsongerna, att sluta.
– Delvis för att jag har gjort det så länge. Jag har många andra projekt som jag vill lägga mer energi på, både på jobbet på hemma. Jag vill vara lite mer ledig. Jag har inte varit ledig en sommar på fem år eftersom inspelningarna sker då, säger han.
I mitten på juni gifter sig paren i tv och på fem veckor ska de besluta sig för om de vill fortsätta vara ihop eller inte. Men redan i februari börjar processen med att hitta nya par.
– Först är det inte vi terapeuter som börjar utan då är det mer casting. Sen tittar vi igenom deras filmer och väljer vi ut vilka som skulle kunna matcha med störst potential.
Då jobbar Kalle tillsammans med terapeutkollegorna Fredric Bohm, Maria Farm och Hana Jamali.
– Vi har lite olika inriktningar, jag som sexolog pratar mycket om sexualitet för att paren ska kunna matcha långsiktigt.
– Vi ser både gröna och röda flaggor som vi måste observera. Det är SVT:s populäraste relationsprogram och det är många som tycker, tänker och känner saker. Så ju mer populärt programmet har blivit desto mer tar vi hänsyn till om man klarar av att bli omtalad i media.
Har det blivit svårare eller lättare att matcha genom åren?
– Det är både lättare men samtidigt också svårare eftersom vi har ett större urval. Men det blir utan tvekan bättre matchningar ju fler som söker.
– Jag får ofta frågan om vi experter är överens jämt. Men de är vi inte för vi är fyra olika individer. Men vi släpper inte igenom någon matchning som vi inte tror på alls. Alla matchningar har plus och minus, men vi kan garantera att vi gör vårt bästa.
Hittills i årets säsong har tre avsnitt släppts och paren har precis fått lära känna varandra.
– Det är en säsong som speglar livet. Det kommer vara mycket skatt, men också avsnitt som svider och som gör ont. För det är så relationer funkar oavsett om man gifter sig i tv eller inte. Skillnaden här är att de har oss experter som backup och vi finns ju tillgängliga.
Hur ofta har ni kontakt med deltagarna?
– Går de bra så hör de inte av sig, säger han och skrattar.
– Men när det börjar skava så vill de ha mycket kontakt och då får de det. Vi har jour där vi är tillgängliga nästan hela tiden. Vilket gör att jag stänger ner min mottagning då för att kunna fokusera i fall det behövs.
Att programmet skulle väcka så starka känslor var någon som överraskade honom.
– Jag tror jag har varit lite naiv de första åren, men det märks att det här är ett program som verkligen engagerar. Vi är inte ute efter dramat utan vi vill ha bra matchningar. Men ett nej behöver inte heller betyda ett misslyckande i vår värld, något många kritiker menar.
– Vi tar något som är så traditionellt som äktenskapet och det tror jag många reagerar mer på än vad de vill erkänna. Jag tror också det beror på att deltagarna är så generösa och bjuder på sig själva. Det gör man inte i så många andra program.
Vilket relationsråd skulle du vilja ge till dig själv?
– Bara för att man jobbar med de här frågorna så betyder det inte att ens relationer per garanti är toppen alla gånger. Men jag tycker om begreppet relationsarbete, att relationer kräver arbete oavsett om det är kärlek eller vänskap är de något man måste anstränga sig för. Då blir relationerna oftast bättre.
– Vi lever också i en tid där många tänker att konflikt ät något dåligt. Att kunna diskutera med varandra är superviktigt. Det gäller att bråka snyggt.
I och med att detta är hans sista säsong hoppas han få mer tid till att arbeta på mottagningen och skriva klart sin bok som kommer ut i höst. "Sexualkunskap för vuxna" blir hans tredje bok.
– Det ser jag mycket fram emot. Det är också ett tema som inte alla pratar om med vem som helst och då vill jag erbjuda lite mer kunskap så att folk mår bättre i sin sexuella hälsa, säger Kalle som har jobbat med sexualhälsa på olika sätt i över 20 år.
Han hoppas också få mer tid att tillbringa i torpet i Åkers styckebruk i tillsammans med sin familj.
– När man jobbar så mycket som jag gör med andra människor så är det ganska skönt att bara stänga av och bara vara. Att få rensa ogräs och lyssna på fåglarna ska bli jätteskönt, säger han och skrattar.