Rektorn spred länk från känd rasistsajt

Ett inlägg från en känd rasistisk sajt delades på Thomas Axelssons Facebook-konto.Europaskolans rektor säger att det var ett misstag, och kommer att vara mer källkritisk framöver.

26 februari 2016 16:15

Inlägget på den kända rasistsajten Petterssons blogg, som det fanns en länk till på Thomas Axelssons Facebook-konto under torsdagen, handlar om islam.

I det står bland annat: "... märkligt nog finns det fortfarande folk som tror på denna religion". Många bloggläsare har valt att kommentera inlägget. "I värsta fall är araberna alltså ett hopplöst släkte, som man borde 'göra sig av med', om du förstår vad jag menar?", lyder en kommentar.

Inledningsvis säger Thomas Axelsson – rektor för den fristående gymnasieskolan Europaskolan Strängnäs, som har "allas lika värde" som värdegrund – att han själv inte har delat blogginlägget på sidan.

– Det kan jag inte komma ihåg. Nej, det känner jag inte igen att jag har gjort, sa han till tidningen på fredagsförmiddagen.

Efter att ha fått läsa sina citat ändrar Thomas Axelsson sitt uttalande:

– Det är jag och ingen annan som har delat det. Jag har delat ett inlägg av misstag.

Thomas Axelsson berättar att blogginlägget ifråga dök upp i hans Facebook-flöde, varpå även han delade länken till sina kontakter i det sociala mediet.

– Vid en hastig koll så fick jag uppfattningen att det var ett mer sakligt inlägg. Jag läste en mindre del kanske, och det var ett misstag. När jag sedan gick in och källkritiskt granskade det så blev det inte bra. Det var riktigt klantigt och riktigt dåligt, säger han.

Thomas Axelsson har varit lokalpolitiskt engagerad för Moderaterna i Strängnäs. Fram till så sent som 2014 var han ledamot i kommunfullmäktige, innan dess har han varit engagerad i bland annat skolfrågor. Torsdagens delning på Facebook väckte reaktioner hos andra lokalpolitiker.

Partikamraten Margit Urtegård undrade vad det var för rasistisk smörja Thomas Axelsson delade och kallade bloggen för ett riktigt lågvattenmärke. "Du är rektor, du skall vara en förebild för våra barn och unga", skrev hon i en kommentar.

– Jag blev så arg, säger hon och berättar att hon har uppmärksammat det moderata kommunalrådet Jacob Högfeldt på delningen.

Även Dag Bremberg (MFP) reagerade. Han skrev att han blev förvånad över delningen, och efterlyste källkritik.

Enligt Thomas Axelsson var det dessa kommentarer som gjorde honom uppmärksam på blogginläggets hela innehåll.

– Jag tar ansvar för allt som finns på min sida. Jag står inte alls för det där innehållet så därför tog jag bort det, säger han.

– Det kommer inte hända igen. Jag kommer att vara oerhört försiktig med min källkritik framöver.

Per Olof Berg, andre vice ordförande för Stiftelsen Europaskolans styrelse, tror inte att Thomas Axelsson medvetet skulle ha delat ett inlägg från en rasistisk blogg.

– Är det något Europaskolan absolut inte står för så är det rasism. Religionsfriheten är ju själva basen för Europaskolans idéer. Vi har till och med planerat in att imamen från Eskilstuna ska komma till oss och prata om islam i höst, säger han.

Per Olof Berg säger att styrelsen kommer att ta kontakt med Thomas Axelsson:

– Det är utomordentligt viktigt att det blir utrett.

Under fredagen publicerade Thomas Axelsson en ursäkt på sitt Facebook-konto. "Jag har av misstag delat en länk vars innehåll och syfte jag inte på något vis står bakom", skriver han bland annat.

Tidningen har sökt Dag Bremberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!