Replik: Det finns inget värdeneutralt samhälle

21 mars 2019 05:00

Svar till "Fritänkares" insändare "Hjärntvätta inte barn med religion", publicerad den 14 mars.

Det är en spridd missuppfattning att ett samhälle kan vara utan värderingar. Förkastar man de gamla ersätts de alltid av nya. ”Fritänkare” anser att man ska förbjuda religionspåverkan av barn.

Om man under hela ett barns uppväxt tutar i dem att det inte finns någon gud, är det i högsta grad att påtvinga dem ett värdesystem. Man påverkas alltid åt något håll – medvetet eller omedvetet.

Vi lever i en tid när många vill ta avstånd från kristendomen, men är vidöppna för diverse flummig nyandlighet. Det är väl känt att man i Sovjetunionen använde maktmedel för att kväsa kyrkan, bland annat genom att förbjuda påverkan av barn. Det lyckades inget vidare. Kyrkorna växte trots hot om böter och fängelse.

Varför behöver man vara så rädd för något som bara är hittepå? Därför att evangeliet i sig bär en kraft som man fruktar. När folket i Jerusalem fick erbjudandet att frige Jesus eller Barabbas vrålade man Barabbas. Vilka rövare släpper man loss i dag om man med alla medel vill förkasta Jesu kärleksbudskap?

Gunnar Karlsson/Strängnäs

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!