Höstens intåg är alltid lika välkommet bland allergikerna. Äntligen går det att vistas utomhus igen.
Albin Sandeberg går andra året på Rekarnegymnasiets samhällsvetenskapsprogram med idrottsprofil i Eskilstuna. Inom basketspelandet har han stora drömmar, och delar av sommarlovet tillbringades i år i spanska Alicante, på basket- och språkläger.
Men det är inte lätt att utöva en idrott sommartid när andningsvägarna är tilltäppta och kroppen försvarar sig mot pollenmängderna i luften genom astmaattacker. Albin har genomlidit många jobbiga somrar.
– Jag har varit pollenallergiker så länge jag kan minnas. Det blev jättebesvärligt när jag började skolan. Från tidig vår och över hela sommarsäsongen var jag däckad varje år, och fick också eksem.
– Jag kunde aldrig vara med när klassen skulle ut i skogen, om vi skulle springa, orientera eller göra utflykter. Det sved i ögonen jämt. Och att träna basket var riktigt jobbigt.
Albins mamma Eva berättar att han drabbades av astma redan innan han fyllt ett år, och reagerade på nästan alla allergener han testades för av läkare.
– Det var så synd om honom. Han har fått köra bricanyl, ögondroppar, nässpray, allergitabletter och astmamediciner hela pollensäsongerna.
I dag är Albin helt besvärsfri och tar inga som helst allergimediciner. Lägret i Spanien i somras förflöt hur bra som helst.
Bakgrunden till förändringen är föräldrarnas intresse för bra mat.
– Vi gick på en föreläsning med Tommy Svensson om tillsatser i maten, hörde honom prata om allergier, och kom hem med hans bok "Bli en kräsen konsument". Med den och ett förstorningsglas gick vi sen i livsmedelsbutikerna. Stämde det vi hörde om sambandet mellan E330 och allergier var det ju ingen större uppoffring att prova att utesluta citronsyra ur våra liv.
Fast riktigt så hade kanske inte Albin uttryckt det vid tillfället, när han fick lov att sluta med allt godis utom choklad, all läsk förutom Cola, smaksatt fil och yoghurt, till och med vanliga smörgåskex och en hel massa annat.
– Godis var det tuffa. Det var jobbigt att gå hem till kompisarna när de hade godis, minns Albin, som var väldigt uppmärksam på hur kroppen skulle reagera den våren, efter en vinter utan citronsyra.
– Jag såg att kompisar med pollenallergier hade det besvärligt, men själv kände jag ingenting. Det var nästan för bra för att vara sant.
Han fortsatte att hålla upp med intag av livsmedel med E330 under pollensäsongen. Sedan fick han på prov börja äta lite godis och annat igen.
– Under vintern åt han i princip som vanligt, och sommaren därpå kunde han äta lite godis. Nu behöver han inte ta bort något ur kosten, om han inte själv vill förstås, men han är fortfarande besvärsfri.
Eva Sandeberg är medveten om att det inte finns några vetenskapliga tester som backar upp tesen att E330 kan framkalla allergier. Men hon ifrågasätter behovet av mögelsvampar i våra livsmedel, och effekterna de ger i våra kroppar.
– Kanske hade vi bara tur. Och vi har inte presenterat vårt experiment för sjukvården. Personligen tror jag inte heller att du kan få en enda läkare att tro på det här sambandet. Men vi är långt ifrån ensamma om att ha dragit samma slutsatser kring citronsyra och allergier. Och för oss känns det bra. Vi gjorde vad vi kunde, och det funkade. Albin kan leva precis som sina vänner och spela basket också på sommaren.
På köpet har alla familjemedlemmarna blivit mycket mer medvetna om vad de stoppar i sig. Det finns många andra tillsatsämnen man utan större uppoffringar kan leva utan, har de insett.
– Vi tar bort dem vi kan och det ger åtminstone en tillfredsställande känsla. Det finns ju andra produkter att välja. Men det är klart att det kan vara svårare att se värdet i en sån här omställning som tonåring, säger Albins mamma med en blinkning mot sin son.
Albin själv summerar det hela.
– Somrarna har blivit väldigt mycket lättare. Inga mediciner, ingen oro, ingen rädsla över att glömma mediciner eller att plötsligt få en astmaattack. För några år sedan hade jag aldrig kunnat göra en sån här sak som att åka med till Spanien.
– Det var väldigt jobbigt att behöva tänka på vad jag åt hela tiden och att läsa noggrant på alla varor när jag handlade själv, men såklart var det värt det. Och skulle de kraftiga allergierna komma tillbaka skulle jag absolut göra om det igen. Godis går ju att leva utan.