Glamping - Naturligt lyxliv

Mat som smakar T-sprit, punkterade luftmadrasser, knappt ståhöjd och myror i brallan? Nej, att campa måste inte längre vara en kamp mot naturen. Fenomenet lyxcamping startade i England och trenden har spridit sig över hela världen.

Foto:

Resor (TT)2015-09-25 19:00

Begreppet glamping, eller glamourös camping, har blivit extremt populärt på senare år. I dag finns det mängder av platser som erbjuder en lite bekvämare, lite lyxigare nära-naturenupplevelse. Och utbudet är fantasifullt: Allt från tipis, jurtor, prärievagnar och antika airstreamhusvagnar till fashionabla stugor och spatiösa safaritält för den som vågar prova något nytt. Vi har testat tre platser som alla bjuder på sin egen version av närhet till naturen.

Glamping i Klippiga bergen

Dunton Hot Springs i Klippiga bergen var en gång en sjudande guldgrävarstad. När guldet sinade i gruvorna dog även staden ut och de timrade husen lämnades åt sitt öde. För drygt tio år sedan inleddes en omfattande renovering av spökstaden som så småningom återuppstod i form av en luxuös resort. Saloonen är numera förstklassig restaurang och i Ponnyexpressens gamla postkontor hålls yogalektioner. Men ett spår finns kvar: I bardisken har den ökände tågrånaren Butch Cassidy ristat sitt namn.

Åtta safaritält ligger lite avsides från de restaurerade stugorna. De spatiösa tälten är kompletta med badkar, heltäckningsmatta, ståhöjd, dubbelsäng, stor veranda och en järnkamin med fjärrkontroll. Runt campen höjer sig majestätiskt skogsklädda berg, och nedanför porlar en klar bäck, där foreller sprätter. Här är man onekligen nära naturen. I gryningen när jag vaknar har någon ljudlöst lämnat en kanna rykande kaffe och två emaljmuggar på verandan. Vi bär in dem och njuter vid kaminen. Sedan plaskar vi en stund i badhusets heta källa innan vi tar en tur upp i bergen och går ett par timmar längs Jonny Bull Creek, gruvvägen som numera inte är mycket mer än en stig.

Mark och Beth Doty bor säsongsvis i närbelägna skidorten Telluride, och besöker ofta Dunton River Camp.

– Bortsett från rent logistiska utmaningar som att det är tio mil till närmaste affär, så är det helt fantastiskt här, säger Beth.

På kvällen äter alla gäster tillsammans vid ett långbord, "family style". Därefter är det samling vid lägerelden för att grilla s'mores (marshmallows med choklad mellan kex) och berätta historier innan det är dags att krypa in i tältet för att sova.

Enkel timmerstuga bland Yorkshires gröna dalar

Mitt i verklighetens Teletubbyland Yorkshire, bland gröna kullar strösslade med ulliga får, ligger Bivouacs timmerkojor. De till synes enkla, ellösa stugorna värms upp av en stor vedspis, även vattnet. På morgonen får vi en frukostlåda med färska korvar, tjockskuret bacon, ägg och nybakta scones. Blandningen av antikviteter, charmiga loppisfynd och udda möbler ger tillsammans med den platsbyggda sängkonstruktionen i tre våningar en känsla av att komma hem till familjen Weasley i Harry Potter-böckerna.

Alla stugor har en veranda med utsikt över dalen. En kort promenad genom fårhagen tar oss till gårdshuset där receptionen finns och en hemtrevlig restaurang som serverar rustik mat på lokala råvaror.

I skogen bakom stugorna finns det som en gång var baronen av Mashams egna lilla lekplats. Den mystikintresserade adelsmannen, som ägde större delen av ägorna, lät i början av 1800-talet bygga ett druidtempel av stora stenblock i en glänta. Platsen som ibland kallas Yorkshires Stonehenge har varit skådeplats för många bröllop genom åren.

Trakten har ett rikt utbud av aktiviteter. Den vackra Yorkshire Dales National Park och några kilometer bort finns sömniga staden Masham med gyllengula stenhus och som har en bondemarknad två gånger i veckan.

På slottet Swinton Park håller kocken Steve Bulmer matlagningskurser. Steve menar att intresset för mat, vandring och cykel har ökat oerhört de senaste åren.

– Vi är lyckligt lottade här i Yorkshire med massor av bönder och hängivna mathantverkare som är måna om att hålla en hög kvalitet.

Lagom till skymningen har den vedeldade badtunnan uppe på höjden blivit tillräckligt varm och vi sjunker ned och njuter av stillheten och utsikten.

Modern design högt över marken

Mer än halva Sverige är täckt av skog, och det har alltid varit naturligt att bygga hus av träden. Britta och Kent Lindvall gick ett steg längre och valde att bygga sitt hotell bland grenarna.

Treehotel ligger i Harads i hjärtat av Lappland och består av sex rum, med utsikt över Lule älv. Träden reflekteras i ytterväggarna på en hög kub av spegelglas som smälter väl in i den omgivande skogen. Väl inne i kuben visar sig spegelglasen vara genomskinliga, utsikten är spektakulär åt alla håll, och ingen insyn. Huset är fäst runt en enda tall som växer genom husets mitt.

Hotellets högst belägna hus är romantiska Cabin, med sin takterrass. Tio meter över marken ser den ut att sväva mellan stammarna. Lite längre bort verkar en förhistorisk jättefågel ha skapat sig ett näste. Det är en enorm härva av grenar som döljer ett bekvämt cylinderformat boende med rum för en hel familj. Känns det lite ufo? Inte om man jämför med just ufo-rummet som ser ut att ha kraschat i trädtopparna lite längre in i skogen. Med hjälp av rök och lampor undertill kan man skapa illusionen av en uppskjutning.

Kent Lindvall visar hur kojorna är fästa runt stammen.

– Vi expanderar järnringarna med en skruv, i takt med att träden växer i diameter. Alla våra trädkojor är designade av olika arkitekter, men alla bygger på idén att störa naturen så lite som möjligt.

Och naturen här uppe är onekligen ostörd. Här kan man njuta av att befinna sig långt från det moderna samhället och fullständigt koppla av i naturen, samtidigt som man slipper de bekymmer som ofta medföljer en campingtur. Den som vill ha lite mer kan ge sig ut på kajakpaddling, fisketurer eller vandringar kring Lule älv. På vintern är det snöskor, hundspann och snöskoter som gäller, eller en glimt av de oberäkneliga norrskenen. Närmare naturen än så här går det knappast att komma.

Malin Ståhl Hefvelin/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om