– Får jag berätta lite om vår meny? säger kyparen Ben när vi slagit oss ned i den eleganta matsalen som vetter mot Hyde Park. Han förklarar sedan ingående hur rätterna inspirerats av brittisk mat som den lagades så långt tillbaka som på 1300-talet.
Vi är på Dinner by Heston, ungefär så långt bort man kommer från flottig fish and chips. Kocken Heston Blumenthal vill förfina Storbritanniens mattradition – en ambition som nyligen belönades med en femteplats på San Pellegrinos prestigefulla lista över världens 50 bästa restauranger. Och visst lyser de två Michelinstjärnorna, det blir tydligt redan när vi får in förrätten, pilgrimsmusslor med gurkketchup. Skapelsen är skir som en sommaräng, dekorerad med blåblommig gurkört, och har perfekt balanserade smaker.
London är en svensk resefavorit, med fantastisk sightseeing, ett rikt kulturutbud och ett överdåd av shopping. Men maten har inte varit det som lockat folk, det engelska köket dras fortfarande med ett tråkigt rykte. Det börjar dock förändras. Kändiskockar som Jamie Oliver, Nigella Lawson och Gordon Ramsay har satt London på matkartan.
I takt med att vi äter oss genom menyn på Dinner by Heston framstår också maten som en av helgens verkliga stjärnor. Men kändiskockar och finrestauranger i all ära: det allra bästa i London är variationen. I Hoxton, Hackney och Brixton i östra London fullkomligt kokar det av kreativitet och skaparglädje. Maten är en del av den utvecklingen, här satsar man på rejäla lokala råvaror. Ekologiska kaféer ligger bredvid små konstgallerier och knasiga butiker.
– Här finns all mat du någonsin kan tänka dig, från hela världen, säger Patricia Holmes, en guide som sett östra London bli allt hetare de senaste 15 åren. Men det är först nu som turister börjar hitta hit på allvar.
När man vandrar på Brick Lane upp mot Shoreditch kantar restauranger med mat från Bangladesh den numera kända gatan, som blev förevigad i Monica Alis roman med samma namn. Gillar man gatukonst i Banksys anda är det till östra London man ska - det är som ett stort utegalleri, gigantiska muralmålningar och kluriga detaljbilder smyckar byggnaderna. Här har också restaurangerna en mer personlig, kreativ inredning.
– I Östra London finns många byggnader som används på nya sätt, som The Boundary, en restaurang i ett gammalt tryckeri. Det är en riktigt härlig atmosfär där, säger Patricia Holmes.
På samma sätt är det med Boiler House på 152 Brick Lane, en oansenlig dörr döljer matstånd från hela världen som är inrymda i ett gammalt bryggeri. Tandoori, texmex, jamaicanskt eller etiopiskt – du väljer.
Man kan också promenera vidare och botanisera bland Spitalfields markets alla små stånd, eller äta lunch på charmiga Bill's vid Hoxton Square (fiskfingrar och friterade bläckfiskringar med citron!).
Men samtidigt som man hittar hela världen i östra London fokuserar många restauranger och kaféer också på det lokala, menar Patricia Holmes.
– Folk är medvetna om var maten kommer ifrån och hur långt den har färdats. Det finns många lokala marknader och specialistbutiker där man köper sitt bröd och sitt kött, säger hon.
Just blandningen är charmen med en mathelg i London. Traditionell engelsk frukost, jamaicansk beef jerky och en kväll i Bombays tecken, lyxmat, och street food – här får man allt på samma gång.
Och det gäller maten såväl som människorna. Tur det menar den australiska kyparen Ben på Dinner by Heston.
– Det är ju det som är London.
Elin Swedenmark/TT