Robot från Trosa redo att rädda liv

Roboten Fumo ska vara brandmännens förlängda öga när olyckan är framme. Efter flera års forskning och utveckling är den nu redo att rulla ut på brandstationerna.

22 september 2015 05:31

En buss med gastub på taket kör fast i en tunnel. Det börjar brinna i en fabrikslokal där det finns brandfarliga ämnen. Det ryker kraftigt ur en källarlokal, ingen vet hur det ser ut där nere eller om det finns människor att rädda.

– Det är när räddningstjänsten ställs inför sådana särskilt besvärliga incidenter som det är tänkt att man ska använda Fumo, säger robotens upphovsman, Trosabon Thomas Eriksson.

Brandroboten fjärrstyrs med samma typ av handkontroll som ett tv-spel. Den skickar ut bilder till insatsledaren, som sen lägger upp en plan för hur branden ska bekämpas.

– Den ska assistera rökdykarna, inte ta deras jobb. Finns det inte liv att rädda avstår man gärna från att skicka in någon i riktigt farliga situationer. Roboten gör arbetet tryggare, säger Thomas Eriksson.

Han har jobbat och levt med projektet i fem år. Idén fick han under ett konsultuppdrag.

– Det slog mig att militär och polis till exempel har bombrobotar att ta till när det kommer till farliga insatser. Men räddningstjänsten har inte samma motsvarighet.

Först i våras kunde han släppa allt annat och börja fokusera på robotprojektet på heltid. Då fick hans företag Realisator Robotics den finansiering som krävs för att ta roboten från prototyp till färdig produkt. Och det är ett brett stöd som står bakom projektet. Förutom statliga Almi, Robotdalen och Vinnova har bland annat Sörmlandsfonden gått in med riskkapital.

Lika brett är nätverket bakom roboten. Studenter på bland annat KTH och Mälardalens högskola, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Brandskyddsföreningen och flera räddningstjänster har varit med i utvecklingen. Teamet på Realisator sitter i dag utspridda i länet. Förutom Thomas i Trosa finns personal på företagsinkubatorn Create och Munktell Science Park i Eskilstuna. Själva roboten finns i Robotdalens lokaler i Västerås.

Sexton studenters examensjobb och tre prototyper har hunnit passera i projektet. Nu läggs sista handen vid den fjärde robotversionen. Thomas Eriksson tror att han kommer få den första beställningen innan året är slut.

– Då är vi beredda att leverera, det känns jätteroligt. Vi har hållit oss lite under radarn fram tills nu. Vi börjar med att sälja in den till brandförsvaret för att skaffa oss en hemmamarknad först, men på sikt ser vi att det finns en världsmarknad och andra användningsområden.

Ska varje räddningstjänst ha en robot?

– Nej, men väl regionalt. Man kan tänka sig att det behövs ett 20-tal i landet till att börja med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linn Treijs