Odlaren Vanilla ser trädgården som ett kretslopp

Varför gräva bort den egna jorden eller köra trädgårdsavfall till tippen? Vanilla Berthelsen ser trädgården som ett kretslopp och vill gärna inspirera andra att arbeta med det material som redan finns på platsen.

"Använd din egen markjord och tillför organiskt material", tipsar odlaren Vanilla Berthelsen. Hon säger att man har mycket att vinna, smakmässigt, på att odla i en väluppbyggd, levande markjord, jämfört med i en säck med torv i en pallkrage som kanske inte ens har markkontakt.

"Använd din egen markjord och tillför organiskt material", tipsar odlaren Vanilla Berthelsen. Hon säger att man har mycket att vinna, smakmässigt, på att odla i en väluppbyggd, levande markjord, jämfört med i en säck med torv i en pallkrage som kanske inte ens har markkontakt.

Foto: Matilda Lantz

Runtuna2022-07-23 21:00

Vanilla Berthelsen har trädgård, blommor och odling både som hobby och yrke. Hon tror att nyfikna har mycket att vinna på att se bortom odlingsmodellen som ofta presenteras i reklam, tidningar och tv-program som inte riktar sig till yrkesverksamma odlare.

Till exempel kan man spara både tid och pengar på att inte köra sitt trädgårdsavfall till tippen – och sedan köpa jord på påse.

– Löv och skröfs kan till stor del ersätta den jord som man annars åker och köper, säger Vanilla, som ser trädgården som ett kretslopp där odlaren samarbetar med jord och växter.

undefined
Vanilla Berthelsen har pluggat trädgård på Vårdinge folkhögskola och studerat på Skillebyholms yrkeshögskoleutbildning med inriktning trädgård och odling. I dag arbetar hon på Nora trädgård.

Hon och sambon flyttade in i huset i Runtuna utanför Nyköping för två år sedan och den 2000 kvadratmeter stora trädgården var ett viktigt kriterium när de letade.

– En prydnadsträdgård kan man mer eller mindre alltid få till, men jag ville verkligen kunna odla.

Sedan de flyttade in har den gamla trädgården levt upp. Gamla guldkorn som pioner, träd och stenmurar har fått lite större scen sedan två stora ädelgranar sågats ner. Dessutom har det egenbyggda växthuset plockats isär vid torpet som paret bodde i tidigare, flyttats och monterats upp på sin nya plats intill huset.

undefined
Tomat, basilika, paprika, habanero, gurka, melon och kål – många magar kan mättas ur det egenbygda växthuset.

Bakom fönstren från Odd fellows hus i Vanillas hemstad Kalmar, hänger stora paprikor som väntar på att mogna och skifta färg, tomater, basilika och en melonplanta.

Utanför står en regnvattenstunna med tillhörande bevattningssystem, som drivs av solceller.

undefined
Vanilla väljer några få saker och ser till att bli självförsörjande på det. Som grön pesto, med egenodlad besilika och vitlök som bas. Och haricots verts och vissa kryddor som går att frysa in.

Att ta vara på regnvatten, vare sig man vattnar för hand eller automatiserat, är ett av hennes främsta tips.

– Grundvattnet är lågt och det råder bevattningsförbud här och i flera andra delar av Nyköpings kommun.

Själv har hon räknat ut hur mycket vatten som går åt i den egna trädgården – mer än vad man tror.

– Det skulle egentligen behövas två kubik per vecka här. Så mycket vattentunnor har jag ju inte!

undefined
Kanske kommer persikoträdet Riga ge frukt för första gången, i år?

I marken på tomten gömmer sig tung lerjord, vilket är vanligt i Sörmland, men som går utmärkt att använda.

– Markjorden man har är oftast toppen att odla i om man bara jordförbättrar med organiskt material, säger Vanilla.

Så hur går man till väga när man startar en odling? 

Vanilla föredrar att gräva upp och rensa fasta odlingsbäddar, ungefär en meter breda, för att sedan tillföra organiskt material till jorden varje år.

– Då bygger man upp en fin och levande jordstruktur och slipper snart också grävandet som är både tungt och negativt för jordens mikroliv.

undefined
Pynta med blommor. Vanilla Berthelsen tycker om att ta med sig egenodlade blommor när hon är bortbjuden – och tycker att det är en viktig kalasdetalj att dekorera med.

Om man inte har så mycket rotogräs kan dessutom skippa själva grävandet och istället täcka gräset med kartong eller tidningar och sedan lägga kompost, jord och stallgödsel ovanpå.

– Täckodling med gräsklipp är toppen och tillför kväve.

Vanilla har dock en brasklapp: Glöm inte hur mycket vatten som sedan går åt.

– Under högsommaren kommer odlingarna vilja ha mellan 20 och 30 liter vatten per kvadratmeter och vecka för att få en riktig rotblöta, säger hon och flikar in att hon själv har gjort misstaget att inte ta med det i beräkningen. 

undefined
Vid intervjutillfället strax innan midsommar är pionerna inne på sista versen, men ack så vackra ändå.

Hon är glad att fler vill odla, men önskar att fler experter kom till tals för att ge tips och råd. Däremot ser hon en positiv utveckling på kort tid när det gäller inställningen till guldvatten – alltså utspädd urin – som gödning.

– Att använda det som genereras på platsen i så hög utsträckning som det går, det sparar man mycket miljö på.

Vanillas boktips

"Rätt ur jorden – handbok i självhushållning" av Bella Linde och Lena Granefelt, som gavs ut för första gången 2014.

– Den är konkret och inte så pallkrageinriktad, säger Vanilla Berthelsen.

I den senaste utgåvan av boken har ett nyskrivet avsnitt om biokol, som beskrivs som "ett både odlingseffektivt och klimatpositivt jordförbättringsmedel" lagts till.

– Speciellt gillar jag att den har en del som går igenom vad man kan göra när under året, säger Berthelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!