Så många tomter har sålts i de nya områdena

Hälften av tomterna i Stenvred hamn är sålda. ”Vi hade hoppats på snabb försäljning, men marknaden har svängt lite”.

16 maj 2019 10:01

I Stenvred hamn i Läppe påbörjades tomtförsäljningen förra våren och återupptogs igen i påskhelgen efter ett vinteruppehåll. Nio av 17 tomter är sålda och av dem är det tre köpare som är permanentboende i Läppe. Området köptes av Hammersta fastigheter 2016 och de har utvecklat infrastukturen och avstyckningen inom området.

– De har lagt ner ett kanonjobb och sett till att området är färdigt för byggnation, säger Charles Rossheim på Mäklarringen Örebro.

Nedanför villatomterna finns sedan tidigare tio båthus, som alla är sålda. Detaljplanen tillåter 120-kvadratshus i ett plan med loft, samt en komplementsbyggnad på 30 kvadratmeter. Varje tomt har en båtplats i den lilla hamnen intill.

– Vi har gjort vårt bästa för att det ska vara attraktivt. Vi hade hoppats på snabb försäljning förra året, men marknaden har svängt lite. Nu hoppas vi att resten av tomterna säljs det här året, säger Per-Erik Holmgren på Hammersta fastigheter AB som är markägare.

– Det är en del förfrågningar. Vi har precis dragit igång årets försäljning med planerade tomtvisningar. Intressenterna bor inom en tiomilsradie, säger mäklaren Charles Rossheim.

Katrin Jägerup från Valla var en av de första som byggde i området förra våren.

– Vi ville ha en tomt med sjöläge och det fanns inget annat alternativ just då, säger hon.

Vingåkers kommun var tillmötesgående vid bygglovsansökan. Familjens hus byggdes färdigt på fabriken och levererades i dockskåpsliknande pusselbitar som sattes ihop.

Här finns generösa sällskapsytor med högt i tak och stora fönster. Köket är i centrum och därifrån leder en trappa upp till ett loft. Färgskalan är grå.

– Vi trivs jättebra. Det är avkopplande och mysigt. Vi är ute mycket på sjön och fiskar när vi är här, säger Katrin Jägerup.

De har också köpt en av sjöbodarna i hamnen, som de inrett som en liten gäststuga.

– En del Läppebor kommer ner hit och tittar på solnedgången.

I andra änden av Läppe, på Sjöstigen, finns ett annat nyproduktionsområde med 12 villatomter. Här säljs inga tomter separat, istället finns husleverantören A-hus olika modeller att välja på.

– Två är sålda och sen finns det intressenter till ytterligare tre hus. Det gick snabbt ett hus när vi inledde försäljningen i höstas, sen har vi återupptagit den nu. Det känns rätt bra, säger Sören Alm, husförsäljare på A-hus.

Han visar området för spekulanterna än så länge, då inga visningshus har byggts än.

– Vi följer planen. Nästa år har vi sålt slut hoppas jag.

Spekulanterna kommer från kringliggande orter som Örebro, Eskilstuna och Katrineholm. Många stockholmare har upptäckt Läppe.

– Andelen permanentboende ökar i Läppe. Men en del kommer användas som fritidshus, i alla fall under en period.

Här finns också planer på en hamn med sjöbodar i framtiden.

– Det finns klartecken för sjöbodar och hamn inritat i detaljplanen. Det finns även intresse från befintliga hus intill. Men vi gör inget i det här läget, det kommer att bli en diskussion för samfällighetsföreningen, säger Sören Alm.

0150-728 83

Nybyggnation i Läppe

I Stenvred hamn är tomtytan 633 - 924 kvadratmeter och prislappen varierar mellan 525 000 och 775 000.

På Sjöstigen är tomterna drygt 1 000 kvadratmeter och prislappen inklusive hus 2,9 miljoner och uppåt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud