Så tänker S och M om byggplanerna på Söder

Politikerna i S och M hade inte sett skisserna på åttavåningshus innan de presenterades för allmänheten vid en pressträff på Söder.

5 april 2020 10:29

Byggplanerna på Söder har fått både ris och ros i sociala medier  och boende på Svartbäcksvägen har uttryckt sin oro för höghus intill sina villakvarter. Oppositionen kände inte till planerna dagen innan markanvisningsavtalet klubbades i kommunstyrelsen. 

Inte ens majoriteten hade full koll på att Tegelstaden har önskemål på hus i åtta våningar. 

– Jag kan säga, att byggas, det kommer det att göras. Men hur det ska se ut, det vet vi inte än, det är en lång process. Det som Rune Tegelstaden presenterade är ju hans första skiss och den hade inte ens diskuterats med kommunen, säger kommunalråd Göran Dahlström (S).

Vad är din vision? 

– Jag skulle kunna tänka mig det första området (Backavallen) lite åt det hållet som Rune skissade, med höga punkthus, det skulle bli fantastiskt fint. Det andra området (Svartbäcken) har jag inte funderat så mycket på än, säger Dahlström. 

Christer Sundqvist (M) har förståelse för att det finns olika synpunkter.

– Å ena sidan är det mest ekonomiskt att bygga på höjden förstås. Det blir bra utsikt för dem som bor på de översta våningarna. Vid Backavallen tycker jag att det ska vara höga hus, så man kan titta på fotboll och se ner över Djulö. Vid Svartbäcken sluttar det nedför, så även om man bygger flervåningshus kommer de inte att störa jättemycket.

Att ställa krav på miljövänligare hus redan i markavtalet, som Miljöpartiet har föreslagit, är inte aktuellt. Dahlström menar att det räcker med att följa lagstiftningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud