Babblarna Sol-och-regn-spelet
Förlag: Kärnan
Ålder: 2+
Betyg: 4
Om det enbart var Babblarna och ”Sol och regn-spelets” förtjänst låter vi vara osagt, men eftermiddagsstunden i adventsljusstakens sken på en matta tillsammans med min snart-fem-åring var ljuvlig.
Spelet innefattar stödtecken som kändes igen från förskolan och hon kunde stolt visa mig hur man gör, en fin boost för henne. Och att handlingen kretsar kring naturens gång – om att blommor behöver sol och regn, att bin tycker om nektar och att vi andas med hjälp av syre från växterna – var härligt för mamman.
Under spelets ganska korta (15 minuter) förlopp fick dansa stojiga regndanser och heja på babblarna som tävlade mot varandra medan vi själva ingick i samma lag.
Spelet avslutades med att vi fick andas djupt till syremolnets bricka. Att ge mig verktyg att sätta punkt med ett sådant mys förtjänar närmast ett nobelpris? Eller åtminstone en extra pepparkaka. Tack!
Matilda Lantz
Bamse Odlingsspel
Förlag: Kärnan
Ålder: 3+
Betyg: 3
Bamse och hans vänner hjälper Lille Skutt att odla frukter, grönsaker, bär och örter i trädgården. Först får varje spelare välja en figur och sedan hjälps alla åt att plantera. När man väl fått en bricka i sitt land är det fritt fram att skörda – den som skördat allt först har vunnit. Vinnaren får sedan berätta vad den vill göra med skörden. Ska du laga någon maträtt, göra saft eller bara äta allt gott?
Det är ett spel för hela familjen, även om de allra minsta får spela med en vuxen. På förpackningen står det att spelet är från tre års ålder, men vår uppfattning är att det nog är i yngsta laget. Spelet följer flera steg och det krävs att alla spelare kan behålla fokus genom hela omgången, cirka 15 minuter.
Robin Folkö
Bamse Gympakortspel
Förlag: Kärnan
Ålder: 5+
Betyg: 3
Spelet är både enkelt att bära med sig och att spela. Allt som krävs är en hyfsat stor golvyta där de gymnastiska övningarna kan genomföras och en vilja att röra på sig. Det sistnämnda brukar sällan vara ett problem för målgruppen som detta spel riktar sig mot. Ett uppskattat spel av femåringen som snabbt lärde sig reglerna och de olika kortens övningar. Samla tre av samma kort med rörelser som visas av någon av karaktärerna i Bamse och utför dem själv. Flest rörelser vinner. Rörelserna är tillräckligt lätta att göra för även riktigt små barn, men samtidigt utmanande nog för att skapa intresse. Dessutom finns det en liten krydda då Reinhard Räv när som helst kan dyka upp och ändra förutsättningarna. Bamses gympaspel är ett spel som lockar till både rörelse och skratt.
David Gagnert
Bamse Danskortspel
Förlag: Kärnan
Ålder: 5+
Betyg: 4
Ett kortspel som lockar till såväl rörelse, som fantasi och skratt. Två till fyra, väl uppvärmda, deltagare samlar olika danser genom att se till att få tre kort av samma dans. Med en komplett korttrippel får du också framföra dansen. Den som sitter med flest tripplar när de 58 spelkorten är slut vinner.
Spelet har flera stora plus. Det går snabbt att komma igång och ett parti tar inte mer än max 20 minuter (det kan gå mycket snabbare än så). Spelkorten är mysigt illustrerade och figurernas skuggpartier ger en lekfull hint om hur dansen bäst framförs.
Danskortspelet funkar över generationsgränserna lika bra som för fyra jämnåriga knattar. Stor varning bara: Se upp för lömske Reinard Räv …
Joakim Serrander
Bamse Yogakortspel
Förlag: Kärnan
Ålder: 5+
Betyg: 4
Här gäller det att spela sig till tre likadana kort för att få göra en yogaposition och behålla trippeln med lika kort. Figurerna i Bamse visar hur yoga-övningen ska se ut. Den med flest tripplar när omgången är över vinner. Men se upp för en motspelare kan lägga ett Reinard räv-kort och ta en av dina tripplar.
Spelet gillades av både barn och vuxna och alla ville spela det flera gånger i rad. ”Det roligaste var att man fick sno kort”, tyckte femåringen. Idén med att man ska röra sig kom dock lite i skymundan och det blev mer fokus på strategiskt tänkande.
Speltiden som anges, 15 minuter, hålls inte utan det handlar snarare om den dubbla tiden.
Anna Hübsch
Till toppen
Förlag: MIG
Ålder: 5+
Betyg: 4
Ett frågespel där spelarna turas om att svara på kunskapsfrågor och får ta steg uppför berget vid rätt svar. På vägen mot toppen finns hinder där spelarna får olika fysiska utmaningar, till exempel att rulla runt på golvet eller stå på ett ben. Just utmaningarna är det som gör spelet spännande och blev snabbt barnens favoritmoment. Att bryta av kunskapsfrågorna med charader eller att smyga runt bordet för att undvika en vargattack är perfekt om man spelar med barn med myror i brallan. Kunskapsfrågorna är av olika svårighetsgrad och för de mindre barnen finns tre alternativ så att de kan gissa om de inte vet svaret. Innehåller många både spel- och utmaningskort, så det är ett spel som håller för många speltillfällen.
Ulrika Sjöblom
Bamse och vulkanön
Förlag: Kärnan
Ålder: 5+
Betyg: 4
Ett spel som passar bra för de mindre barnen. Spelet går ut på att samla djur på olika polarstationer och sedan ta sig först i mål. Vägen kantas av olika utmaningar där spelarna riskerar att bli av med sina insamlade djur. Har man tur med tärningen kan man även dra ifrån de andra spelarna, vilket gör att spelet är spännande även om någon hamnar efter i början. Kul, varierande och spännande!
Dessutom är spelet väldigt fint och alla delar känns tåliga och hållbara. Och som förälder uppskattar en ju ett spel där alla spelar på lika villkor och ingen för att behålla husfriden kan ”fuska” för att förlora.
Ett väldigt bra barnspel!
Ulrika Sjöblom
Magiska monsterjakten
Förlag: Wow!
Ålder: 7+
Betyg: 4
Ett fint illustrerat spel där man ska samla delar till sin monsterutstyrsel. När man har rätt utklädnad kan man ta sig förbi låsen in i byarna, där monstren håller de söta husdjuren fångna. När man fritagit några husdjur från en by, byts låset ut och nästa spelare som vill in måste ha en annan utklädnad.
Spelet är lagom lätt att förstå för lågstadiebarn, men tillräckligt strategiskt för att ge behållning åt äldre barn och vuxna. De mindre barnen tenderar dock att hellre samla på fina monsterkläder än att spela strategiskt. Spelet funkar bra att spela på bara två spelare.
Enligt förpackningen ska spelet ta 30 minuter att spela, men för oss tog det en timme, oavsett om vi var två eller fyra spelare.
Rebecka Jonsson
Move
Förlag: Kärnan
Ålder: 8+
Betyg: 3
Move marknadsförs som ett rörelsespel för hela familjen. Det stämmer, det fungerar att spela från fem år trots att förlaget anger åtta plus som ålder.
Spelet kan spelas både inne och ute vilket vi testade. Båda varianterna fungerade men så här års passade det bättre inomhus.
Det handlar om att spela ut sina kort genom att utföra olika rörelser, till exempel upphopp, dips och plankan.
Spelet innehåller bra gympa- och koordinationsövningar, vilket passar när rörelse ligger i tiden och kan behövas för både vuxna och barn. Det finns wow-kort som ger den deltagare som lägger dem fördelar. Men vi som provspelade får ändå konstatera att någon wow-känsla aldrig infann sig när vi testade spelet.
Anna Hübsch
0-100
Förlag: MIG
Ålder: 14+
Betyg: 4
Det här är ett spel som det går snabbt och enkelt att komma igång att spela. Det är roligt eftersom yngre och äldre spelar på lite mer rättvisa villkor, då de yngre, beroende på ålder, får bättre betalt för rätt svar. Frågorna är varierade och kluriga där svaret alltid är en siffra mellan 0 och 100. Vinnaren är den med minst antal poäng. Vid vår första omgång fick vi frågor om allt mellan Harry Potter och batterier. Extra kul är det att man även när man inte kan svaret ändå kan gissa – och få rätt. Vi spelar gärna igen 0-100 igen!
Kristina Levin
MIG Svart
Förlag: MIG
Ålder: 15+
Betyg: 4
En riktigt fullpackad upplaga av smidiga MIG, med 1500 nya frågor där många känns riktigt fräscha och uppdaterade. Ett perfekt spel att ta med sig. Reglerna är enkla att lära sig och ingen spelplan behövs. En liten penna ingår dessutom, så det krävs verkligen inga förberedelser. Bara man har nåt att rulla tärningarna på.
Vi som spelade spelet är 43, 40, 15 och 13 år gamla och tyckte alla att det var kul. Tonåringarna hade lite bekymmer med frågor om exempelvis Fritiof Nilsson Piraten, men hade å andra sidan inga problem med sådant som Bianca Ingrossos podd.
Henrik Holmberg