Seg bok om "Sommarstugemordet" lämnar läsaren med frågor

4 juni 2018 21:04

För bara drygt en månad sedan, den 23 april, meddelade Högsta domstolen att man inte beviljar den livstidsdömda Johanna Möller prövningstillstånd. Därmed fick det så kallade "Sommarstugemordet" sitt rättsliga avslut.

Med tanke på att det fortfarande finns både pengar och uppmärksamhet att mjölka ur den sensationella och solkiga historien om fembarnsmamman från Eskilstuna som har dömts för att ha förmått sin unge pojkvän Mohammad Rajabi att knivmörda hennes pappa och försöka mörda hennes mamma i en sommarstuga invid Hjälmaren utanför Arboga - lär vi under lång tid framöver få läsa böcker, reportage, höra poddar och se dokumentär- och spelfilmer om fallet.

Och nu är första boken om Arbogamordet utgiven på ett större förlag här. Det är duon Thomas Bodström, brottmålsadvokat, författare och före detta justitieminister och kriminaljournalisten Lars Olof Lampers som just utkommit med del tre i sin dokumentärserie "Svenska brott" med titeln "Sommarstugemordet i Arboga".

"Det är ett fall som innehåller så många märkliga turer och dramatiska vändningar att det inte är alldeles enkelt att få grepp om det. I den här boken gör vi ett försök att skildra händelserna, personerna, polisutredningen och det rättsliga efterspelet på ett så närvarande och begripligt sätt som möjligt", skriver de i förordet.

Och jodå, visst förstår man de olika turerna, och visst kan man känna sympati för att boken håller en saklig ton och att man skyddar flera av de inblandades identiteter genom att låta dem figurera med fiktiva namn.

I den drygt 250 sidor långa boken redogör de detaljerat och omständigt för händelserna som börjar med ett larmsamtal sent på kvällen den 3 augusti 2016 fram till dess att hovrätten meddelar sin dom den 27 februari. Perspektivet är rättsamhällets. Författarna tycks i huvudsak ha haft brottsutredningarna och domstolsprotokollen som källor. Redogörelser av vittnesutsagor och förhör med misstänkta, och referat ur resultaten från de forensiska undersökningarna skänker boken autenticitet.

Dessvärre har författarna misslyckats på ett väsentligt område: boken är till stora delar sjukt tråkig.

Här har vi ett av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall på senare år, som innehåller så många osannolika vändningar man faktiskt måste ta till den gamla klichén om att verkligheten överträffar dikten. Men flera gånger under läsningen faller ögonen ihop, och lusten att plocka upp mobilen och kolla in det senaste sociala medier eller väder-appen blir oemotståndlig.

Visserligen är utgången given, men det spelar mindre roll. Det man som läsare vill ha är ju fördjupning och möjlighet att förstå hur det kunde gå som det gick. Författarna redogör i ett av de bättre kapitlen om det kaos som tycks ha präglat Johanna Möllers liv åren 2015-2016, men frågorna kvarstår.

Vilka var Johanna Möllers drivkrafter? Hur kunde en fembarnsmamma och socionom från en svensk småstad som driver en verksamhet som ska hjälpa ensamkommande flyktingbarn hamna i ett läge där hon inte bara stämplar till mord på sina föräldrar, utan även åtalas för att ha mördat sin tidigare make (som omkom under mystiska omständigheter ett år före mordet på fadern och mordförsöket på mamman)? Och hur kunde hon försöka misstänkliggöra sina egna barn i polisförhör i en mordutredning? Hur såg hennes förhållande med den unge, asylsökande Mohammad Rajabi ut egentligen?

Slutet på boken är intressantare. "Sommarstugemordet i Arboga" refererar inte bara händelseförloppet och utredningen utan innehåller även avsnitt med juridiska analyser och kritiska resonemang kring hur polisen och juristerna genomfört sitt arbete. I slutklämmen slår Bodström och Lampers fast att utgången i de olika rättegångarna hade kunnat bli en annan.

Bok

"Sommarstugemordet i Arboga"

Thomas Bodström och Lars Olof Lampers

Norstedts

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa