Några av årets första kantareller har plockats av Strängnäsbon Kjell Larsson. Det gjordes i lördags, någonstans på Selaön – men den exakta platsen förblir hemlig.
Hustrun Ewa Nordström hälsar att paret, vana svampplockare båda två, aldrig tidigare har plockat av skogens guld så här tidigt på sommaren.
– Förra året på midsommarafton var vi ute och plockade någon halvliter på förmiddagen. Och efter midsommar brukar vi kunna plocka mycket, säger hon.
Paret Nordström/Larsson plockar flera sorters svamp när det är säsong. Svart trumpetsvamp och höstkantareller brukar det bli mycket av i korgen, men Ewa Nordström håller den gula kantarellen som sin favorit.
– Vi brukar först lägga dem i stekpannan och koka bort vattnet. Sedan ska det vara riktigt smör, salt och lite cayennepeppar. Det är gott på en macka eller som tillbehör till kött.
Just dessa exemplar avnjöts till en fläskfilé i helgen.
– Vi sa bara "åh..." och "mmm..." när vi åt, berättar Ewa Nordström.