Mandelas liv i bilder

Sydafrikas förre president Nelson Mandela har avlidit.Han dog fridfullt i hemmet i Johannesburg under torsdagen, säger Sydafrikas president Jacob Zuma i ett tal.Mandela blev 95 år gammal.

5 december 2013 23:10

- Må hans själ vila i frid, Gud välsigne Afrika, säger Zuma. - Vårt folk har förlorat en far. Trots att vi visste att den här dagen skulle komma kan ingenting mildra vår känsla av djup och bestående förlust. Hans outtröttliga kamp för frihet förlänade honom världens respekt. Hans ödmjukhet, passion och mänsklighet belönade honom med deras kärlek, sade Zuma i sitt tal, enligt Reuters.
Mandela kommer att få en statsbegravning.

- Ett fantastiskt ljus har slocknat, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron i en kommentar, enligt AFP.
Vita huset meddelar att USA:s president Barack Obama kommer att göra ett uttalande klockan 22:20 GMT.

Utrikesminister Carl Bildt twittrar om Mandelas bortgång: "Nelson Mandela var en gigant i vår tid. För friheten. För allas rättigheter. För försoning. För medkänsla. En värld i djup sorg."

På sin blogg skriver Bildt att han haft förmånen att träffa Nelson Mandela ett antal gånger. Bildt berättar om en middag för Nelson Mandela och den förre sydafrikanske presidenten F W de Klerk som han höll på UD när han själv var Sveriges statsminister och hans gäster fått Nobels fredspris.

"Det blev en lång kväll, med berättelser inte främst om den långa tiden i fängelse och den kamp som hade fört honom dit, utan om det långa arbetet för försoning i ett samhälle som bara kunde föras framåt om detta lyckades", skriver Bildt som i detta ser Mandelas "enorma storhet".

Stefan Löfven säger till TT att Nelson Mandela är en av vår tids absolut största ledare.

Han träffade aldrig honom personligen. Men 1999 deltog han, som internationell sekreterare för Metall, i en middag i Sydafrika där Mandela närvarade.

Löfven berättar att han inte såg själv när Mandela kom in i salen, men att han kände det.

- Man kände att nu händer någonting. Han hade en fantastisk karisma. Att se hans leende var ett stort ögonblick.
Tidigare i kväll samlades Mandelas vänner och släkt i hans hem i Johannesburg. I veckan sade Mandelas dotter Makaziwe att hennes 95-årige far kämpade "på sin dödsbädd", men fortfarande var "väldigt stark" och "väldigt modig".

Mandela fick intensivvård dygnet runt sedan september, då han skrevs ut från en nästan tre månader lång sjukhusvistelse till följd av lunginflammation.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT