Ett möte med Högra sektorn

Det här med att stämma möte i Ukraina fungerar som vanligt.

Signerat av Alex Voronov2014-10-31 04:00

Jag vill träffa Borislav Berjoza, en av den beryktade Högra sektorns främsta talespersoner, numera nyvald parlamentsledamot

I flera dagar jagar mina ukrainska kollegor honom. När mitt Ukrainabesök går mot sitt slut är jag på väg att ge upp hoppet.

Plötsligt får jag ett meddelande. Jag ska infinna mig på ett av Högra sektorns kontor om en och en halv timme. Det blir taxi till vänstra stranden, den del av Kiev som ligger på den östra sidan av floden Dnepr.

Kontoret visar sig vara Berjozas valstab. Röd-svart fana vid ingången. Svartklädda män röker utanför entrén. Inne är det lätt kaotiskt och mycket stökigt. En man i kamouflagekläder frågar mig vad jag söker, öppnar sedan en dörr, säger att en svensk journalist har kommit och släpper in mig.

I ett litet rum står den 40-årige Berjoza omgiven av ett tiotal medarbetare, unga kvinnor och män. Han vet givetvis ingenting om något möte med mig. Men jag frågar om vi kan gå iväg någonstans, och vi förflyttar oss till ett annat rum som ser ut som en avstjälpningsplats med möbler och diverse papper huller om buller.

Berjoza berättar att han bestämde sig för att ställa upp i valet till parlamentet när han såg de andra kandidaterna. Han menar att den person som gick till val i enmansvalkretsen under president Petro Porosjenkos partis beteckning är korrupt och sökte parlamentsmandat enbart för att lobba för sina affärsintressen. Berjoza segrade med 29 procent av rösterna mot 22 procent för huvudopponenten.

Ukrainsk högerradikalism är mångfasetterad, och det är fel att sätta likhetstecken mellan den och etnisk och annan intolerans. Och oavsett inriktning har dessa politiska strömningar försvagats efter Majdan, även om enskilda personer ur det lägret åtnjuter viss respekt för sina stridsinsatser under revolten mot Janukovitjregimen och i kriget.

Högra sektorn uppstod under Majdan som ett nätverk av små högerorganisationer. I detta ingick det nationalkonservativa Tryzub. Dess ordförande Dmytro Jarosj blev ledare för hela Högra sektorn. Men i nätverket fanns även nazister som Socialnationella församlingen, SNA, vars ledare Andrij Biletskij numera är chef för frivilligbataljonen Azov som inlemmats i inrikesministeriet. Även han segrade i sin enmansvalkrets i en annan del av Kiev.

Det politiska partiet Högra sektorn har behållit det inarbetade namnet men dumpat de extrema elementen och består i praktiken av folk från Tryzub. I listvalet fick partiet 1,8 procent av rösterna.

– Ja, det stämmer, säger Berjoza när jag drar Högra sektorns historia för honom och refererar det Biletskij har skrivit om bland annat "den vita rasen".

– Jag håller inte med honom. Jag är själv född jude.

Berjoza berättar att han tog upp saken med Jarosj när han gick med i organisationen i februari. Jarosj ska ha försäkrat honom att etniskt ursprung saknar betydelse för medlemskap i Högra sektorn, det enda som räknas är att man är ukrainsk patriot.

Efter att vi pratat om annat och jag är på väg att gå återvänder Berjoza till nazisterna:

– Ni frågade mig om Biletskij. Jag har träffat honom två gånger och hjälpte honom i ett ärende som rörde hans förband. Uppriktigt sagt tycker han lika illa om er som om mig. Men ibland måste man samarbeta även med sådana personer.

Kan kriget ha ändrat Biletskijs synsätt på saker och ting, frågar jag.

– Jag vet inte. Det återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om