Putins vänner

Den så kallade folkomröstningen på Krim ägde rum i strid med alla lagar och utan oberoende insyn i processen. Men arrangörerna hade ändå tagit dit en grupp internationella observatörer.

Signerat av Alex Voronov2014-03-25 05:00

Den så kallade folkomröstningen på Krim ägde rum i strid med alla lagar och utan oberoende insyn i processen. Men arrangörerna hade ändå tagit dit en grupp internationella observatörer. De visades upp i tv och spelade sin roll väl men någon sammanställning över vilka de var har inte presenterats.

Den ukrainske statsvetaren Anton Sjechovtsov har dock satt ihop en längre lista med 34 namn, som han lade ut på sin blogg förra veckan.

Det är en intressant samling. Där finns politiker från europeisk ytterhöger, som ungerska Jobbik och italienska Fiamma Tricolore, stalinister som de från grekiska kommunistpartiet KKE, panfascister som polacken Mateusz Piskorski från Självförsvar och den ökände finländske Putinvännen Erkki Johan Bäckman.

Bland dem som reste till Krim fanns även Sverigedemokraternas kamrater i European Alliance for Freedom – där Kent Ekeroth sitter i styrelsen – politiker från belgiska Vlaams Belang, franska Front National och österrikiska Frihetspartiet, FPÖ.

Åtminstone två politiker från Spaniens regeringsparti Partido Popular och fyra från tyska Die Linke, som är det östtyska kommunistpartiets efterföljare, hade också hamnat i gruppen. Die Linke som parti har dock dömt ut "folkomröstningen" som illegitim.

Hela valövervakningsprojektet hölls samman av organisationen Eurasian Observatory For Democracy and Elections. Den leds av belgaren Luc Michel, tidigare nynazist som nu bekänner sig till idéer om ett eurasiskt imperium från Kamtjatka till Atlantkusten, som i Ryssland förkunnas främst av Aleksandr Dugin – öppen fascist som står den ryska statsledningen nära.

Denna samling politiker hade alltså till uppgift att ge legitimitet till Rysslands annektering av Krim. Värt att tänka på nästa gång ni hör Vladimir Putin tala om "fascister" och "antisemiter" i den ukrainska regeringen.

För övrigt: Andrej Zubov, som kritiserat Rysslands annektering av Krim och som Anna-Lena Laurén i gårdagens gästkrönika refererade till som känd historieprofessor, fick i går sparken från Moskvauniversitetet MGIMO. Avskedandet motiveras i ett pressmeddelande med att Zubovs åsikter "går på tvärs med Rysslands utrikespolitiska kurs, utsätter statens handlingar för ansvarslös kritik och orsakar bildnings- och fostringsprocessen skada".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om