Sjöns utlopp angår även Strängnäs

Att stoppa och stänga saker är förstås bara en sida av den rödgröna politiken i kungliga huvudstaden.

Signerat (i Strengnäs Tidning) av Åke Wredén2014-10-22 04:00

För det mesta är deras kommunpolitik inte heller så intressant för de övriga delarna av Mälardalen eller för regioner längre bort. Men planerna på att lägga ner Bromma flygplats har verkligen väckt ont blod i ett antal städer som inte har några snabbtåg till Stockholm, men däremot flyglinjer till Bromma. Dessa stockholmare är, heter det, så närsynta att de inte bryr sig om att det som de vill lägga ner är viktigt för helt andra delar av landet.

Den synpunkten kan man också ha på att den nya majoriteten i Stockholms stad avbryter de påbörjade investeringarna vid Mälarens utlopp mellan Gamla Stan och Södermalm i Stockholm. Det är delade meningar om en del byggnader och trafiklösningar som ska finnas ovanpå och vid sidan av det ombyggda Mälarutloppet.

Detta verkar nu leda till ett rödgrönt tvärstopp, under obestämd tid.

En rad Mälarkommuner, bland dem Strängnäs, bör stöta på – och förklara att detta angår fler än stockholmarna själva. Den vanligen så fridsamma Mälaren är ju inte så ofarlig som den oftast ser ut. En ombyggnad av sjöns utlopp vid Slussen måste göras. Det finns en inte försumbar risk för skador av högvatten på många håll i Mälardalen vid olyckliga men mycket möjliga kombinationer av lufttryck, vindar, nederbörd och snösmältning.

Strängnäs hör, liksom Enköping och Uppsala, till de kommuner där viktiga anläggningar kan hamna i farozonen vid ett högvatten så länge inte Mälarutloppet åtgärdas. Vid sådana sällsynta men hotfulla högvatten hotas känsliga punkter i väg- och järnvägsnäten – som stora delar av landet är beroende av – förutom en lång rad elanläggningar, pumpstationer, avloppsreningsverk och dricksvattenanläggningar.

Hur nu Stockholms kommun än vill göra med andra delar av projektet så bör övriga berörda kommuner vara tydliga: Det är viktigt att det nya utloppet och övriga säkerhetsåtgärder mot översvämningar inte får vänta, utan klaras av så snart det går. Det är ingen god miljöpolitik att ta lätt på vad vädrets makter kan ställa till med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om