Thomas Jarlsbo ogillar idén av flera skäl, däribland detta, presenterat i onsdagens tidning:
– Vi har vår utmejslade kultur och vårt sätt att arbeta med artighet och sociala koder, och så vill kommunen att vi ska leva ihop med en annan skola i samma byggnad.
Jarlsbo menar också att Odlarskolan är ”sunkig” samt att det i kontraktet med kommunen står ”klart och tydligt” att British Junior ska erbjudas ”en central skola”.
Vad det är för sociala koder som förhindrar British Juniors samlokalisering med en annan skola är oklart. Samtidigt kan man resa tvivel över Thomas Jarlsbos egen känsla för vissa koder.
Dit hör professionellt uppträdande gentemot en samarbetspartner. Rektorn beskyller nu kommunen för brott mot avtalet. Men i bilagan till hyreskontraktet för Tunaforsskolan, från 3 juli 2009, står att kommunen förbinder sig ”att bereda British Schools AB en lämplig lokal för skolverksamhet inom centralorten”. Odlarskolan ligger i Eskilstunas centralort hur man än väljer att definiera begreppet.
Det går också – utan att tillskriva Thomas Jarlsbo åsikter som han faktiskt inte har tillkännagett – att se problem med hans skarpa uttalande om oförmågan att leva ihop med en annan skola. Eftersom det handlar om särskolelever får rektorns kategoriska nej till grannen en särskild klangbotten, något som han borde vara medveten om.
Sedan kan man fundera på varför det ständigt stormar runt British Junior på ett sätt som ingen annan friskola i Eskilstuna kommer i närheten av. Även den förra diskussionen om lokaler, i samband med skolans etablering i kommunen, fördes till stor del i tidningen, däribland på debattsidan. Även då hänvisade British Junior till kommunala löften som inte fanns på pränt.