Men hur tar då dessa kommuntoppar emot budskapet. Här finns en del att önska. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) skriver på Twitter: ”Inte så kul. Undrar dock om rankingen är representativ för hur folk känner för där de bor. Statistik och känsla är olika ting.”
– Skulle man fråga var det är roligast att bo så skulle nog Habo få en väldigt dålig placering och Eskilstuna en mycket bättre placering, säger Jansson till tidningen.
Habo toppar Fokus lista.
Kommundirektör Pär Eriksson är inne på samma spår. ”Ska vi tro tidningen Fokus ska du inte bo i Gbg, Norrkpg, Södertälje, Helsingborg o Eskilstuna. Men gärna i Habo, Knivsta o Tranemo. Gäsp...”, twittrar han och vädrar senare lite tankar om ”bibelbältet” och små kommuner.
Så kan man förstås göra. Med sitt ”Här är det bäst att bo” öppnar Fokus för diverse lustigheter.
Samtidigt finns det en tröttsam slentrian i den här typen av häcklande från större kommuner mot de små. Dessutom vet vi att flertalet av de topprankade kommunerna även är populära att bo i. Habos befolkning har ökat med 14 procent på tio år. Knivsta har växt med 20 procent.
Fokus lista bör tas på allvar. För oavsett hur den presenteras och rubriksätts kvarstår sammanställningen av en lång rad faktorer som beskriver levnadsförhållanden. De talar inte till Eskilstunas fördel, och kan inte göra annat för en kommun där arbetslösheten är extrem, de sociala problemen av alla de slag är omfattande och mer än var tionde person är beroende av försörjningsstöd.
Sedan gäller det att välja perspektiv. Den välmående medelklass som Pär Eriksson, Jimmy Jansson eller för den delen undertecknad tillhör, har goda förutsättningar att trivas i stort sett var som helst i Sverige. Den gruppen invånare växer i Eskilstuna. Det är de som kan sprida bilden av Eskilstuna som en kommun på gång, som tar smällar i kriser men kommer igen, växer och tror på sig själv.
Den historien är rolig att berätta och den är sann. Men det finns även ett annat Eskilstuna som också det växer och med det klyftorna, något som borde genera en röd(grön) kommunledning enormt.
Kommunen placerar sig också lågt i en rad rankningar som söker fånga upp både utfall och förutsättningar till förbättring: Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet (plats 231), Lärarförbundets rankning av skolkommuner (251), Rädda Barnens kommunrankning över barnfattigdom (282).
Nu är ovanstående inte allt Jimmy Jansson har sagt i frågan. I fredagens tidning medger han de brister som drar ner Eskilstuna. Men allt detta raljerande, skott mot budbäraren, försök till hån mot rankningens vinnare och ursäkter av typen ”men vi är ju en industristad” lämnar ändå trist eftersmak. Kommuntopparna uppträder som dåliga förlorare. Finns det något mer genant?